Otizmli çocuklarda çocukluk çağı konuşma apraksisinintanılanması
Diagnosis of childhood speech apraxia in children with autism
  1. Tez No: 978043
  2. Yazar: EMRAH DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİM ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi, Dil ve Konuşma Becerileri, Autism Spectrum Disorder, Childhood Apraxia of Speech, Language and Speech Skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), gelişimin erken dönemlerinde ortaya çıkan ve yaşam boyu etkilerini sürdüren bir nörogelişimsel bozukluktur. OSB tanılı çocuklarda sıklıkla tekrarlayan ve takıntılı davranışlar gözlemlenirken, dil ve konuşma becerilerindeki eksiklikler diğer belirtilere kıyasla daha belirgin bir şekilde öne çıkmaktadır. Günlük yaşamda kendilerini ifade etmekte güçlük yaşamaları, bu çocuklar için önemli bir zorluk oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, OSB tanılı çocuklarda Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisini (ÇÇKA) incelemek ve bu durumun dilsel becerilere olan etkilerini değerlendirmektir. Çalışma, OSB tanılı 29 çocuk (12 kız, 17 erkek) ve OSB tanısı olmayan 30 çocuk (14 kız, 16 erkek) olmak üzere toplamda 59 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların alıcı ve ifade edici dil becerilerini değerlendirmek amacıyla Türkçe Erken Dil Gelişim Testi (TEDİL) uygulanmıştır. Ayrıca, ÇÇKA'nın değerlendirilmesi için Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi Kontrol Listesi ve Tutarsızlık Değerlendirmesi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, OSB tanılı çocukların, tanı almayan akranlarına kıyasla ÇÇKA ve dilsel beceriler açısından belirgin farklılıklar gösterebileceğini ortaya koymuştur. Bu farklılıkların, erken dönemde ÇÇKA riski taşıyan çocukların değerlendirilmesi ve gerekli müdahalelerin planlanması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder that manifests in the early stages of development and continues to have lifelong effects. In children diagnosed with ASD, repetitive and compulsive behaviors are often observed, while deficiencies in language and speech skills are more pronounced compared to other symptoms. The difficulty in expressing themselves in daily life poses a significant challenge for these children. The aim of this study is to examine Childhood Apraxia of Speech (CAS) in children diagnosed with ASD and assess its impact on their linguistic skills. The study included a total of 59 participants, consisting of 29 children diagnosed with ASD (12 girls, 17 boys) and 30 children without ASD (14 girls, 16 boys). To assess their receptive and expressive language skills, the Turkish Early Language Development (TELD) test was administered. In addition, the Childhood Apraxia of Speech Checklist and Inconsistency Evaluation were used to assess CAS. The findings indicated that children with ASD might show significant differences in CAS and linguistic skills compared to their peers without ASD. These differences are considered important in terms of evaluating children at risk for CAS in the early stages and planning necessary interventions.