Analysing leaders' effects on election campaigns: The case of H.E Recep Tayyip Erdoğan and H.E Prof Dr Ahmet Davutoğlu
Liderlerin seçim kampanyaları üzerindeki etkilerinin analizi: Recep Tayyip Erdoğan ve Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu örneği
  1. Tez No: 978111
  2. Yazar: ÖMER FARUK ZARARSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATHINA KARATZOGIANNI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Political communication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Unıversıty Of Leıcester
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki siyasi seçimler bağlamında liderlerin siyasal halkla ilişkiler kampanyaları üzerindeki etkisini anlamaktır. Araştırma kapsamı, 2011 genel seçimleri ve 2015 genel seçimleri ile sınırlandırılmıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Türk siyasal alanındaki başarısı, konunun seçilmesinde belirleyici olmuştur. Çalışmada nitel bir yaklaşım benimsenmiş; yarı yapılandırılmış görüşmelerin yanı sıra billboardlar, televizyon reklamları ve basın ilanları gibi görsel veri kaynakları kullanılmıştır. Görüşmeci seçiminde amaçlı örnekleme yöntemi tercih edilmiş ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Beşir Atalay, Prof. Dr. Ömer Dinçer, Dr. Cevdet Yılmaz, Hüseyin Besli, Erol Olçak ve Prof. Dr. Özer Sencar gibi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçim kampanyalarından sorumlu isimlerle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bulgular, bir siyasi partinin seçim hazırlıklarına ilişkin kurumsal bir kültüre sahip olması durumunda liderlerin daha çok“sunucu”konumuna geçtiğini göstermektedir. Ayrıca liderlerin geçmiş deneyimlerinin ve kişisel arka planlarının kullanılan iletişim yöntemleri üzerinde önemli ölçüde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand leaders effect on political PR campaigns in the context of Turkish political elections. Elections are limited with general elections held in 2011, general elections held in 2015. The success of Justice and Development Party in Turkish political arena motivated me to pick up this topic. I chose a qualitative approach, used semi-structured interview method, and visual data collection such as billboard, TV, and press advertisements. Purposeful sampling used for the selection of interviewees such as those of President of Turkey H.E Recep Tayyip Erdoğan, Prof Dr Beşir Atalay, Prof Dr Ömer Dinçer, Dr Cevdet Yılmaz, Mr Hüseyin Besli, Mr Erol Olçak and Prof Dr Özer Sencar who were responsible for PR campaigns of Justice and Develeopment Party. Finally, I found that if a political party has an instutional culture on preperations of elections, leaders became presenters. Also, leaders' background has a great impact on communication methods.