Uluslararası öğrencilerin rekreasyonel faaliyetlere ilişkin farkındalıklarının ve rekreasyonel aktivitelere katılma nedenlerinin incelenmesi
Examination of international students' awareness of recreational activities and their reasons for participating in recreational activities
- Tez No: 978151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEBESSÜM AYYILDIZ DURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Farkındalık, Rekreasyon, Rekreasyonel aktiviteler, Spor, Awareness, Recreation, Recreational activities, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Gerçekleştirilen çalışmanın amacı, eğitim için gelen uluslararası öğrencilerin üniversite yaşamında rekreasyonel faaliyetlere yönelik farkındalık düzeylerini ve bu rekreasyonel faaliyetlere katılma nedenleri belirlenmesini incelemektir. Araştırmada nicel yöntemlerden tarama modeli kullanılmıştır. Örneklemi, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Ankara'daki 400 uluslararası öğrenci 218 kadın, 182 erkek oluşturmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu, Rekreasyonel Farkındalık Ölçeği ve Rekreasyonel Aktivitelere Katılma Nedenleri Ölçeğiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız t-testi, ANOVA ve değişkenler arası ilişkiyi tespit edilmek için Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Verilerin normal dağıldığı ve güvenilir olduğu saptanmıştır. Sonuçlara göre, RFÖ puanlarında cinsiyet, yaş grubu, kaldıkları yer ve kalış süresi değişkenlerine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Ancak, gelir düzeyi yüksek öğrencilerin RFÖ sosyal başarı alt boyutunda, düşük gelirli öğrencilerden anlamlı fark bulunmuştur. Türkçe seviyesine göre RFÖ toplam ve alt boyutlarında anlamlı fark göstermiştir; başlangıç ve ileri seviyedeki öğrenciler, orta seviyedekilerden rekreasyonel faaliyetlerinin daha çok farkındadırlar. Rekreasyonel etkinliklere katılım sıklığına göre RFÖ puanlarında anlamlı fark bulunmuştur; günlük katılım gösteren öğrenciler, aylık katılım gösteren öğrencilerden daha yüksek farkındalığa sahiptirler. RAKNÖ analizinde, kadın öğrenciler sosyal bileşen alt boyutunda erkeklerden anlamlı düzeyde yüksek puan aldığı görülmüştür. Diğer yandan, iyi gelirli öğrenciler, RAKNÖ toplam, yetkinlik hakimiyeti ve sosyal bileşen puanlarında düşük gelirli öğrencilerden anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulunmuştur. Günlük etkinlik katılımı gösteren öğrenciler, yetkinlik hakimiyeti alt boyutunda aylık katılanlardan anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Diğer değişkenlere göre RAKNÖ'de anlamlı fark saptanmamıştır. Pearson korelasyon testin sonucuna göre öğrencilerin RFÖ ile RAKNÖ arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, rekreasyonel etkinliklerin uluslararası öğrencilerin uyum ve katılımını desteklediğini ve üniversitelerde ihtiyaçlara göre planlanması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine international students' awareness levels toward recreational activities in university life and identify their reasons for participation. A quantitative survey model was used, with a sample of 400 students 218 female, 182 male studying in Ankara during the 2024–2025 academic year. Data were collected using a personal information form, Recreational Awareness Scale, and Reasons for Participating in Recreational Activities Scale. Independent t-tests, ANOVA, and Pearson correlation analyses were used to determine relationships between variables. The data were found to be normally distributed and reliable. Findings showed no significant difference in RAS scores based on gender, age, accommodation type, or duration of residence in Turkiye. However, high-income students had significantly higher social achievement sub-dimension scores than low-income students. RAS total and sub-dimension scores differed significantly by Turkish language proficiency; beginner and advanced-level students showed greater awareness than intermediate-level students. Students participating daily in recreational activities demonstrated higher awareness compared to monthly participants. In RPRAS, female students scored significantly higher than males in the social component sub-dimension. Additionally, High-income students showed significantly higher total, competence mastery, and social component scores than low-income students. Furthermore, Daily participants to activities scored significantly higher in competence mastery compared to monthly participants. On the other hand, no significant differences were observed in RPRAS scores across other variables. Lastly, Pearson correlation analysis revealed positive and moderately significant relationships between RAS and RPRAS score. Findings indicate that recreational activities support students' adaptation and participation and should be planned according to needs at universities.