Normal, atrofik ve greftlenmiş atrofik mandibulalarda farklı yükleme koşullarında kısa ve uzun implantların osseointegrasyonu, kırılma dayanımı, kemikte biriken stresin ve yükleme sonrası rezorpsiyon miktarının sonlu elemanlar analizi yöntemiyle ölçülmesi
Measurement of osseointegration, fracture resistance, bone stress accumulation, and post-loading resorption amount of short and long implants under different loading conditions in normal, atrophic, and grafted atrophic mandibles by finite element analysis
- Tez No: 978162
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ORBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantasyon, Dental implantlar, Periimplantitis, Dental implantation, Dental implants, Periimplantitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, implant uzunluğu, mandibular morfoloji, greft uygulaması, yükleme zamanlaması ve kuvvet yönünün peri-implant bölgedeki gerilme dağılımına olan biyomekanik etkilerini sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Normal, atrofik ve greft uygulanmış olmak üzere beş mandibula modeli oluşturulmuştur. Her model, 6 mm ve 12 mm uzunluğunda Straumann Standard implantlar kullanılarak iki yükleme tipi (dikey – 200 N, oblik – 100 N, 30° açıyla) ve üç yükleme protokolü (hemen, erken ve gecikmeli) altında analiz edilmiştir. Gerilme analizi, kortikal ve trabeküler kemik, implant–abutment kompleksi ve mandibular kanal üzerinde, von Mises ve asal gerilme kriterleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Dikey yükleme altında, implant uzunluğunun 6 mm'den 12 mm'ye çıkarılması trabeküler kemikteki maksimum çekme gerilmelerini %49 oranında azaltmıştır (0.930 MPa'dan 0.475 MPa'a). Ancak oblik yükleme, tüm bölgelerde belirgin gerilme artışına neden olmuştur; atrofik mandibulada trabeküler bası gerilmesi −19.102 MPa'a, kortikal çekme gerilmesi ise 179.798 MPa'a kadar yükselmiştir. Greft uygulaması, peri-implant gerilmeleri anlamlı düzeyde azaltmış; örneğin kortikal kemikteki maksimum bası gerilmesi, greftsiz atrofik modelde −227.051 MPa iken greftli modelde −13.395 MPa'a düşmüştür. Mandibular kanal çevresindeki gerilme değerleri tüm senaryolarda nörovasküler hasar eşiği olan 6 MPa'ın altında kalmıştır. Sonuç: Çalışma bulguları, oblik yükleme ve azalmış kemik hacminin implant stabilitesini olumsuz etkileyebileceğini, buna karşın greft uygulamasının gerilme düzeylerini azaltarak biyomekanik stabiliteyi önemli ölçüde artırdığını göstermektedir. Ayrıca kuvvet yönü ve kemik kalitesinin klinik planlamada dikkate alınmasının gerekliliği vurgulanmış, greft simülasyonunun sonlu elemanlar analizi ile birleştirilmesinin, implant uzunluğu dışındaki koruyucu etkilerini değerlendirmede yeni bir yaklaşım sunduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the biomechanical effects of implant length, mandibular morphology, graft application, loading timing, and force direction on peri-implant stress distribution using finite element analysis. Material and method: Five mandibular models representing normal, atrophic, and graft-augmented conditions were constructed. Each model was analyzed with 6 mm and 12 mm Straumann Standard implants under two loading types, vertical (200 N) and oblique (100 N at 30°), across three loading protocols (immediate, early, and delayed). Stress analysis was conducted using von Mises and principal stress criteria, focusing on cortical and trabecular bone, the implant–abutment complex, and the mandibular canal. Results: Under vertical loading, increasing the implant length from 6 mm to 12 mm reduced the maximum tensile stresses in trabecular bone from 0.930 MPa to 0.475 MPa (an approximate 49% decrease). However, oblique loading caused a substantial increase in stresses in all regions, with trabecular compressive stress reaching up to −19.102 MPa and cortical tensile stress up to 179.798 MPa in the atrophic mandible. Graft application significantly reduced peri-implant stresses; for example, maximum compressive stress in the cortical bone decreased from −227.051 MPa in the atrophic model to −13.395 MPa in the grafted model under similar loading conditions. Although the graft donor site was not explicitly modeled, the graft material (Bio-Oss) was anatomically positioned in the posterior mandible to simulate buccolingual augmentation and its biomechanical effects. Stress concentrations around the mandibular canal remained below the 6 MPa threshold for neurovascular injury in all scenarios, indicating a biomechanically safe outcome. Conclusion: These findings indicate that oblique loading and reduced bone volume may compromise implant survival, whereas graft application plays a critical role in mitigating stress levels and enhancing biomechanical stability. The study also emphasizes the importance of considering force direction and bone quality in clinical planning, and highlights the novelty of combining graft simulation with finite element analysis (FEA) to assess its protective role beyond implant length alone.