Şeffaf plakların kahve ile renklendirilmesi ve temizleyici ajanların uygulanmasının renk değişimi ve yüzey özelliklerine olan etkisi: Bir in-vitro çalışma
The effect of coffee staining and cleaning agents on the color change and surface properties of clear aligners: An in vitro study
  1. Tez No: 978161
  2. Yazar: OYTUN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ÜSTDAL GÜNEY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şeffaf Plak, Temizleme Solüsyonları, Renk Değişimi, Yüzey Pürüzlülüğü, Clear Aligner, Cleaning Solutions, Color Change, Surface Roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Ortodontik tedavilerde estetik beklentilerin artmasıyla birlikte şeffaf plak sistemleri yaygın olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Ancak bu materyallerin renk stabilitesi, estetik açıdan hasta memnuniyetini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada, farklı markalara ait şeffaf plaklarda (Invisalign ve ClearCorrect) kahve maruziyetini takiben meydana gelen renk değişiminin incelenmesi ve kahveye maruz bırakılan şeffaf plakların, farklı temizleme solüsyonları (Retainer Brite, Eludril Care, beyaz sirke) ile temizlenmesi sonrası renk değişimlerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kahve solüsyonunda bekletilen plakların farklı temizleme ajanları ile temizlenmesini takiben renk stabilitesi, translüsentlik ve yüzey morfolojileri incelenmiştir. Çalışmada 96 şeffaf plak kullanılmıştır. Her marka, kendi içinde altı gruba ayrılmıştır: yapay tükürükte bekletilen, kahve ile renklendirilen, kahve ile renklendirme sonrası Retainer Brite ile temizlenen, kahve ile renklendirme sonrası Eludril Care ile temizlenen, kahve ile renklendirme sonrası beyaz sirke ile temizlenen ve işlem görmeyen (kontrol) gruplar. Renk değişiklikleri spektrofotometre cihazı ile ölçülmüş, yüzey pürüzlülüğü atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile belirlenmiş, yüzey topografisi ise taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile görüntülenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, yapay tükürükte bekletilen plaklarda markalar arasında anlamlı fark bulunmazken (p=0,881), kahve grubunda Invisalign plakların ClearCorrect plaklara göre anlamlı derecede daha fazla renk değişimi gösterdiği belirlenmiştir (p<0,001). Retainer Brite kullanılan gruplarda renk farkı gözlenmezken (p=0,353), Eludril Care ve beyaz sirke uygulamalarında Invisalign plaklarda daha fazla renk değişimi meydana gelmiştir (p<0,001, p=0,012). ClearCorrect plakların tüm solüsyon gruplarında, başlangıç ile maruziyet sonrası translüsentlik değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmamıştır. İnvisalign plaklarda yalnızca yapay tükürük grubunda, başlangıç ile maruziyet sonrası translüsentlik değerleri arasında anlamlı azalma saptanmıştır. Diğer solüsyon gruplarında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmamıştır. ClearCorrect materyali farklı solüsyonlara maruz kaldığında, Invisalign'a kıyasla daha belirgin yüzey değişiklikleri sergilemiştir. ClearCorrect örnekleri kahve, Eludril ve beyaz sirke gruplarında Invisalign'a göre daha yüksek yüzey pürüzlülüğü sergilerken, kontrol, tükürük ve Retainer Brite gruplarında iki marka arasında anlamlı fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
With increasing aesthetic demands in orthodontics, clear aligners have gained widespread use. Color stability of these materials directly affects patient satisfaction. This study evaluated color changes in two clear aligner brands (Invisalign and ClearCorrect) following coffee exposure and assessed the effects of different cleaning solutions (Retainer Brite, Eludril Care, white vinegar) on color recovery. Additionally, post-cleaning color stability, translucency, and surface morphology were analyzed. A total of 96 clear aligner specimens were used in this study. Each brand was divided into six subgroups: specimens immersed in artificial saliva, specimens stained with coffee, specimens stained with coffee and subsequently cleaned with Retainer Brite, specimens stained with coffee and subsequently cleaned with Eludril Care, specimens stained with coffee and subsequently cleaned with white vinegar, and untreated specimens (control). Color changes were measured using a spectrophotometer, surface roughness was determined by atomic force microscopy (AFM), and surface topography was examined using scanning electron microscopy (SEM). According to the findings, no significant difference was found between the brands in the group immersed in artificial saliva (p = 0.881). However, in the coffee group, Invisalign aligners exhibited significantly greater color change compared to ClearCorrect aligners (p < 0.001). No significant color difference was observed in the Retainer Brite groups (p = 0.353), whereas in the Eludril Care and white vinegar groups, Invisalign aligners demonstrated greater color changes (p < 0.001, p = 0.012). For ClearCorrect aligners, no statistically significant difference was observed between the initial and post-exposure translucency values in any of the solution groups. In Invisalign aligners, a significant decrease in translucency was found only in the artificial saliva group, while no significant changes were detected in the other solution groups. When exposed to different solutions, the ClearCorrect material exhibited more pronounced surface alterations compared to Invisalign. ClearCorrect specimens showed higher surface roughness in the coffee, Eludril, and white vinegar groups, whereas no significant difference was found between the two brands in the control, saliva, and Retainer Brite groups.