Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi M.Ö. 7-6. yüzyıl Suriye-Filistin-Kartaca amphoralarının tipoloji ve mikromorfolojisi
Tipology and micromorphology of Syria-Palestine-Carthage amphoras at Taşucu Arslan Eyce Amphora Museum in 7-6. century B.C
- Tez No: 135586
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Amphora, Amphora Mikromorfolojisi, Konservasyon, Restorasyon, Archaeometry, Amphora, Amphora Micromorphologic, Conservation, Restorastion. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TAŞUCU ARSLAN EYCE AMPHORA MÜZESİ M.O. 7-6. YÜZYIL SURİYE-FİLİSTİN-KARTACA AMPHORALARININ TİPOLOJİ VE MİKROMORFOLOJİSİ SEMA YAVUZ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman : Yrd.Doc.Dr. Necdet SAKARYA Yıl: 2003 sayfa: 195 Jüri : Yrd.Doc.Dr. Necdet SAKARYA Prof. Dr. Levent ZOROĞLU Doç. Dr. Hasan ÇETİN Bu çalışmada Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi'ndeki M.Ö.7-6. yüzyıl Suriye- Filistin-Kartaca amphoralannın, mineralojik ve mikromorfolojik yapıları arkeometrik yöntemlerle incelenmiş, konservasyon ve restorasyon çalışmaları yapılarak yeni korunma yöntemleri önerilmiştir. Yapılan tipolojik çalışma sonuçları değerlendirilip, Anadolu'nun Doğu Akdeniz kıyılarındaki batık kalıntılarının arkeometrik incelemelerinin yapılarak konservasyon yöntemlerinin geliştirilmesine çalışılmıştır. Bu kıyılarda bulunan Sepet Kulplu ve Kartaca amphoralannın, biçim ve tasarım özellikleri ile diğer Doğu Akdeniz'de görülen amphoralarla benzerlikleri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, Anadolu'nun Doğu Akdeniz kıyılarında, yapılan deniz ticareti taşıma aracı olan amphoralann, konservasyon ve restorasyon çalışmalarına yeni yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TIPOLOGY AND MICROMORPHOLOGY OF SYRIA- PALESTINE- CARTHAGE AMPHORAS IN TAŞUCU ARSLAN EYCE AMPHORA MUSEUM IN THE B.C.7-6th.CENTURIES SEMA YAVUZ DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCDENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. ProfDr. Necdet SAKARYA Year: 2003 Pages: 195 Jury : Assist. Prof. Dr. Necdet SAKARYA Prof. Dr. Levent ZORO?LU Assist. Prof. Dr. Hasan ÇETİN In this study, mineralogic and micromorphologic structures of the Syrian- Palestine-Carthage amphoras in B.C.7-6111 centuries in Taşucu Arslan Eyce Amphora Museum, were investigated by archeometric methods. New protection methods were suggested by performing conservation and restorastion work. Evaluating the results of the typologic studies, conservation methods were developed for the sunken remnant of the East Mediterranean Coasts. Similar findings were notedin the shape and design features of the bucket-handled Kartaca amphoras with the other East Mediterranean amphoras. In conclusion, new methods were suggested for the conservation and restorastion of the East Mediterranean amphoras that were used for the marine trades.