Optisyenlik sektörü çalışanlarının iş stresi ve tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi: İstanbul ili örneği
Determination of job stress and burnout levels of optician sector employees: The example of Istanbul province
  1. Tez No: 978248
  2. Yazar: YAVUZ ATUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel tükenmişlik, İş stresi, Organizational burnout, Job stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, İstanbul ilinde faaliyet gösteren optisyenlik-gözlükçülük müesseselerinde çalışan optisyen-gözlükçülerin iş stresi ve tükenmişlik düzeylerini belirleyerek, çözüm önerileri geliştirmektedir. 10.07.2024-16.02.2025 tarihleri arasında İş Stresi Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Envanteri 250 kişiye uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğunu belirlemek için Shapiro-Wilk normallik testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde Pearson korelasyon katsayısı kullanılmıştır. İki grup arasındaki farklılıkların analizinde bağımsız örneklem t-testi, üç ve daha fazla grup arasındaki karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemi tercih edilmiştir. Katılımcıların yaşı ile algılanan iş stresi arasında anlamlı ve negatif bir ilişki bulunmuştur. Bu durum yaş arttıkça iş stresi düzeyinin azaldığını göstermektedir. Öte yandan, yaş ile tükenmişlik değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. Algılanan iş stresi ile tükenmişlik arasında ise pozitif ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır, iş stresi arttıkça tükenmişlik düzeyinin de arttığı belirlenmiştir. Meslekte 11-20 yıl arası çalışan bireylerin, 20 yıldan fazla çalışanlara kıyasla iş stresi ve duygusal tükenme düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Katılımcıların ekonomik durumunun kişisel başarı ölçeği dışındaki tüm tükenmişlik boyutları ve iş stresi üzerinde anlamlı farklılıklar oluşturduğu tespit edilmiştir. Kişilerin tükenmişlikle başa çıkabilmesi için yalnızca organizasyonel değil, aynı zamanda bireysel önlemler de alınmalıdır. Bu bağlamda, hem iş yerinde hem de günlük yaşamda tükenmişliği önlemek ve yönetmek adına proaktif stratejiler geliştirmek oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the job stress and burnout levels of opticians and opticians working in opticianry and opticianry establishments in Istanbul and to develop solution recommendations. The Job Stress Scale and Maslach Burnout Inventory were administered to 250 people between 10.07.2024- 16.02.2025. SPSS Statistics 25 was used to analyze the data obtained in the study. The Shapiro-Wilk normality test was applied to determine the conformity of the data to a normal distribution. Pearson's correlation coefficient was used to determine the relationships between variables. The independent samples t-test was used to analyze the differences between two groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for comparisons between three or more groups. A significant and negative relationship was found between participants' age and perceived job stress, indicating that job stress levels decrease with age. On the other hand, no significant relationship was observed between age and burnout variables. A positive and significant relationship was found between perceived job stress and burnout, indicating that as job stress increases, burnout levels also increase. Individuals who have worked in the profession for 11-20 years were observed to have higher levels of job stress and emotional exhaustion compared to those who have worked for more than 20 years. Participants' economic status was found to create significant differences in all burnout dimensions and job stress, except for the personal accomplishment scale. Not only organizational but also individual measures should be taken to help individuals cope with burnout. In this context, it is crucial to develop proactive strategies to prevent and manage burnout both in the workplace and in daily life.