Optisyenlerin istihdamının planlanması ve yönetilmesi üzerine bir model önerisi
A model proposal for the planning and management of opticians employment
  1. Tez No: 578346
  2. Yazar: BELKIZ SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR YOZGAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ EREN TOSYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Optik, Optisyenlik, Gözlükçülük, Göz Hekimliği, Optometri Hekimliği, Koruyucu Hekimlik, Optics, Opticianry, Opticians, Optometrists, Optometry, Preventive Medicine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Optisyen sayısının artış göstermesi ile beraber ülkemiz ekonomisi için en önemli problemlerden birisi de planlamanın yapılmaması ve yönetilememesi olmuştur. Özellikle son yıllarda Optisyenlerin dünyada diğer meslekler arasındaki yerinin daha belirgin hale gelmesi ile beraber Optisyenlik ülkemizde de önemli bir meslek haline gelmiştir. Küçük işletmelerin ortaya çıkması istihdamın artışını yükseltmekle beraber, Optisyenlik mesleğinin piyasaya çıkmasına neden olmuş bu durum optik sektöründe rekabeti artırarak kaliteyi ön plana çıkarmıştır. Optisyenlik mesleğini özendirmek amacıyla birçok ülke yapısal ve hukuki düzenlemelere gitmiştir. Ancak ülkelerin ekonomik ve kültürel yapılarının Optisyenlik mesleği üzerine doğrudan etkisi nedeniyle her ülkede farklı boyutlarda gelişme göstermiştir. Özellikle de Optisyenlik mesleğinin girişimcilikte karşılaştığı sorunlar yeni yeni tespit edilerek hem kamu nezdinde hem de sivil toplum örgütlerinde çözümler üretilmeye başlanmıştır. Ancak bunlar yeterli olmamakla birlikte gelecek için bir umut teşkil etmektedir. Bu tez çalışmasında gerçekçi ve nesnel bulgulara ulaşmak için Türk Optik sektörü ile ilgili göz hekimlerine 5'li Likert ölçekli 10, mesul müdürlere 5'li Likert ölçekli 21 ve Optisyenlik öğrencilerine 5'li Likert ölçekli 10 soruluk üç adet anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın daha nesnel ve objektif olması için anketler, optik sektörü ile ilgili farklı gruplara uygulanmıştır. Anket, 106 göz hekimine, 216 mesul müdüre ve 168 Optisyenlik öğrencisine olmak üzere toplam 490 katılımcıya online anket yöntemiyle uygulanmış olup anket sonuçları ve anketin yorumlanması üçüncü bölümde ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Anket çalışmasının yapılmasının diğer bir amacı da, optik sektöründe Optisyenlerin istihdamının planlanması ve yönetilmesinin göz hekimleri, mesul müdürler ve Optisyenlik öğrencileri nezdinde nasıl yorumlandıkları ölçmektir. Ayrıca ankette katılan göz hekimleri, mesul müdürler ve Optisyenlik öğrencilerinin Optisyenlerin istihdamının planlanması ve yönetilmesiyle ilgili görüşlerini yansıtan bağımsız örneklem T testi ve Anova testi sonuçları, mesul müdürler ve Optisyenlik öğrencilerinin Optisyenlerin istihdamının planlanması ve yönetilmesiyle ilgili görüşlerinin demografik bilgileriyle durumlarıyla ilgili anlamlı farklılık olup olmadığı konularının sayısal yüzdelerine göre analiz edilmesini içermektedir. Bu sayısal veriler ışığında oluşturulan koruyucu hekimlik çerçevesinde optometri hekimliğine yönelik derinlemesine göz hekimleri ile mülakat yapılmıştır. Mülakat kapsamında optometri hekimliğinin yeterliliği planlanmıştır. Son olarak, Optisyenlerin istihdamının planlanması ve yönetilmesi için öneriler ve genel sonuç kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Following the increasing number of the opticians, it has turned into one of the biggest problem of our country because of the mismanagement and wrong policies. In recent years, opticians have become an important profession in our country, especially since opticians have become more prominent among other professions in the world. While the emergence of small enterprises led to increase in employment rates, it also led to introduction of opticianry, which increased the competition in the optical sector and brought quality to the forefront. In order to encourage the profession of optician, many countries have made structural and legal arrangements. However, due to the direct impact of the economic and cultural structures of the countries on the profession of opticians, each country has developed in different dimensions. In particular, the problems encountered in the profession of the Optician profession have been newly identified and solutions have begun to be produced both in public and non-governmental organizations. However, these are not sufficient, but they constitute a hope for the future. In order to reach more realistic and objective findings with this study, three surveys were conducted with 10 questions with 5-point Likert scale, 5-point Likert-scale and 5-point Likert-scale 10-point Likert-scale questionnaires to the opticians of Turkish Optics sector. To be more objective and objective, the survey was applied to different groups related to the optical industry. A total of 490 participants, including 106 ophthalmologists, 216 responsible physicians and 168 optician students, were administered the online questionnaire and the results of the questionnaire and the interpretation of the questionnaire were explained in detail in the third section. Another aim of the survey study is to measure how the planning and management of the employment of opticians in the optical sector is evaluated by ophthalmologists, responsible managers and optician students. In addition, the results of the independent sample T test and Anova test, which reflect the views of the opticians, responsible managers and Optician students in the survey on the planning and management of the opticians' employment; percentages. Finally, it consists of recommendations and general conclusion for the planning and management of opticians. In the light of these numerical data, an interview was conducted with in-depth ophthalmologists for optometry in the framework of preventive medicine. The qualification of the optometry was planned within the scope of the interview. Finally, it consists of recommendations and overall conclusion for the planning and management of the employment of the Opticians.