Diyabetik retinopatili olgularda aköz hümör VEGF düzeyleri ile iskemik indeks, periferik vasküler kaçak ve diyabetik maküler ödem arasındaki ilişki
The relationship between aqueous humor VEGF levels and ischemic index, peripheral vascular leakage, and diabetic macular edema in patients with diabetic retinopathy
  1. Tez No: 978249
  2. Yazar: CİHAT HAVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, İskemi İndeksi, İskemi Paradoksu, Periferik Vasküler Kaçak (PVL), UWF-FA, VEGF-A, VEGF-C, VEGF-D, Diabetic Retinopathy, Ischemic Index, Ischemia Paradox, Peripheral Vascular Leakage (PVL), UWF-FA, VEGF-A, VEGF-C, VEGF-D
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, diyabetik retinopatide (DR) ultra geniş açılı fundus floresein anjiyografi (UWF-FA) ile değerlendirilen periferik vasküler kaçak (PVL), retinadaki kantitatif bölgesel (posterior, orta perifer, uzak perifer) ve total iskemi indeksleri gibi anjiyografik belirteçler ile aköz hümördaki vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) düzeyleri ve optik koherens tomografi (OKT) ile saptanan yapısal değişiklikler arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu anjiyografik ve moleküler belirteçlerin diyabetik maküler ödem (DMÖ) ve proliferatif komplikasyonlar gibi klinik sonuçları öngörmedeki değerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel tasarımlı bu çalışmaya dahil edilen toplam 116 diyabetik retinopati hastası, non-proliferatif (NPDR; n=50) ve proliferatif (PDR; n=66) olarak iki ana gruba ayrıldı. Her hastadan yalnızca bir göz analiz kapsamına alındı. Retinal iskemi, UWF-FA ile bölgesel (posterior, orta perifer, uzak perifer) ve total iskemi indeksi üzerinden değerlendirildi. Klinik olarak uygun koşullarda alınan aköz hümör örneklerinde VEGF-A, -C ve -D düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Ayrıca OKT ve UWF-FA ile yapısal ve fonksiyonel değişiklikler (PVL, retina iç katmanlarının düzensizliği [DRIL], fibrotik bant, traksiyonel retina dekolmanı [TRD]) incelendi. Bulgular: PDR grubunda, NPDR grubuna kıyasla total iskemi indeksi ve tüm VEGF alt tiplerinin düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek saptandı (tümü için p<0,05). Çok değişkenli analizde, PDR varlığını öngören en güçlü bağımsız belirtecin, her %1'lik artışla PDR riskinde %4,5 artışla ilişkili iskemi indeksi olduğu belirlendi (OR: 1,045, p=0,008). Bu genel bulgunun ötesinde, DMÖ patogenezinde iskeminin topografik dağılımının kritik bir rol oynadığı görüldü. DMÖ varlığı, artmış posterior iskemi ile pozitif (p=0,007), PDR grubunda yaygın uzak periferik iskemi ile ise negatif bir ilişki gösterdi (p=0,04). Bu tabloyu moleküler düzeyde destekler şekilde, VEGF-C düzeyinin DMÖ için güçlü bir koruyucu faktör olduğu (OR=0,130; p=0,014), buna karşılık düşük VEGF-C/VEGF-D oranının DMÖ gelişimi için bağımsız bir risk faktörü olarak saptanmıştır (OR=0,512; p=0,023). Buna karşın, fibrotik bant ve TRD gibi ileri evre yapısal komplikasyonların, en yüksek iskemik yüke (medyan %84) sahip olan ve tamamında (%100) PVL saptanan hem neovasküler diski (NVD) hem de disk dışı neovaskülarizasyon (NVE) bir arada bulunduran (NVED) grubunda kümelendiği gözlendi. Bu iskemik-fibrovasküler traksiyonel tabloyla en uyumlu moleküler belirtecin, spesifik olarak uzak periferik iskemi ile pozitif korelasyon gösteren (r=0,267, p=0,014) ve fibrotik komplikasyon varlığında artma eğilimi gösteren (p=0,060) yüksek VEGF-D düzeyleri olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışmamız, diyabetik retinopatideki heterojen klinik gidişin, UWF-FA ile nicel olarak değerlendirilen iskeminin topografik dağılımı, total iskemi indeksi ve PVL ile yakından ilişkili olduğunu göstermektedir. Arka kutupta yoğunlaşan iskemi, DMÖ ile birliktelik gösterirken düşük VEGF-C/VEGF-D oranı ile karakterize olmaktadır; buna karşılık yaygın periferik iskemi, yüksek VEGF-D düzeyleri eşliğinde iskemik-fibrovasküler traksiyonel komplikasyonlara zemin hazırlayan bir patern sergilemektedir. Bu bulgular, bölgesel iskemi dağılımı ile aköz VEGF profillerinin ve OKT temelli yapısal bulguların birlikte değerlendirilmesinin, klinik seyri öngörmede ve tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesinde değerli olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the associations of angiographic biomarkers including peripheral vascular leakage, quantitative regional (posterior, mid-peripheral, and peripheral) and total ischemic indices assessed using ultra-widefield fluorescein angiography (UWF-FA) and aqueous humor levels of vascular endothelial growth factor (VEGF), with structural changes detected by optical coherence tomography in diabetic retinopathy. It also sought to determine the predictive value of these angiographic and molecular biomarkers for clinical outcomes such as diabetic macular edema (DME) and proliferative complications. Materials and Methods: This prospective cross-sectional study included 116 patients with diabetic retinopathy, divided into two main groups: non-proliferative (NPDR; n=50) and proliferative (PDR; n=66). Only one eye per patient was included in the analysis. Retinal ischemia was quantified by calculating regional (posterior, mid-peripheral, and peripheral) and total ischemic indices on UWF-FA. The levels of VEGF-A, VEGF-C, and VEGF-D were measured by ELISA in aqueous humor samples obtained under clinically appropriate conditions. Furthermore, structural and functional changes regarding PVL, DRIL, fibrotic bands, and tractional retinal detachment (TRD) were assessed using OCT and UWF-FA. Results: The PDR group demonstrated significantly higher total ischemic indices and VEGF subtype levels compared to the NPDR group (all p<0.05). In multivariate analysis, the ischemic index was the strongest independent predictor of PDR, with each 1% increase in ischemic index associated with a 4.5% rise in PDR risk (OR=1.045, p=0.008). Beyond this general finding, the topographic distribution of ischemia played a critical role in DME pathogenesis. The presence of DME was positively associated with increased posterior ischemia (p=0.007) but negatively associated with extensive far-peripheral ischemia in the PDR group (p=0.04). Consistent with this pattern at the molecular level, higher VEGF-C levels were identified as a strong protective factor against DME (OR=0.130, p=0.014), while a low VEGF-C/VEGF-D ratio emerged as an independent risk factor for the development of DME (OR=0.512, p=0.023). Conversely, advanced structural complications such as fibrotic bands and TRD clustered within the group exhibiting the highest ischemic burden (median 84%) and universal PVL positivity (100%), namely eyes with combined neovascularization of the disc and elsewhere (NVED). Among molecular markers, elevated VEGF-D levels demonstrated the strongest concordance with this ischemic-fibrovascular tractional pattern, showing a positive correlation with far-peripheral ischemia (r=0.267, p=0.014) and a tendency to increase in eyes with fibrotic complications (p=0.060). Conclusion: Our study demonstrates that the heterogeneous clinical course of diabetic retinopathy is closely linked to the topographic distribution of ischemia, total ischemic index, and PVL as quantified by UWF-FA. Ischemia predominantly in the posterior pole was associated with DME and characterized by a low VEGF-C/VEGF-D ratio, whereas widespread peripheral ischemia accompanied by elevated VEGF-D levels represented a pattern predisposing to ischemic-fibrovascular tractional complications. Combined evaluation of regional ischemic distribution, aqueous VEGF profiles, and OCT-based structural parameters may provide valuable insights for predicting disease progression and individualizing treatment strategies.