İbrahim Erkal'ın eserlerinin kültürel ögeler ve değerler eğitimi açısından incelenmesi
An analysis of İbrahim Erkal's works in terms of cultural elements and values education
- Tez No: 978293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk sanatçı İbrahim Erkal'ın sözlü ve yazılı eserlerinde yer alan kültürel ögeleri analiz etmek ve değerler eğitimi unsuru olabilecek ifadeleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç çerçevesinde nitel araştırma modeli ve tarama yönteminin kullanıldığı çalışmada doküman analizi ve betimsel analiz kullanılmıştır. Sanatçının yayınladığı 15 albüm içerisinde özgün 149, özgün olmayan 21 eser ile birlikte toplamda 170 müzik eseri bulunmaktadır. Şiirlerini derlediği“Ben Bu Şöhreti Sevmedim”isimli kitap içerisinde ise özgün 44 adet şiiri bulunmaktadır. Araştırmada 214 eserin tamamı analiz edilerek 754 Erzurum ağzı örneği tespit edilmiştir. Tüm bu eserlerin incelendiği çalışma üç boyut içerecek şekilde tasarlanmıştır. Çalışmanın birinci boyutunda, İbrahim Erkal'ın hayatı, müzik kariyeri ve sanatçının Türk müziği ve popüler kültür üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca Erkal'ın eserlerindeki temalar, söz ve müzik tarzı üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın ikinci boyutunda ise İbrahim Erkal'ın eserlerine yansıttığı kültürel ögeler Tomalin ve Stempleski'nin (1993) kültüre yönelik yaptığı sınıflandırma baz alınarak incelenmiştir. Türk müziği geleneği, Anadolu kültürü, kullandığı dil ve yöresel ağız özellikleri ve diğer kültürel unsurlar üzerinde durulmuş, bu ögelerin nasıl işlendiği ve yorumlandığı üzerine analizler sunulmuştur. Üçüncü boyutta ise sanatçının eserlerinde temsil edilen ve aktarılan değerlerin, Schwartz'ın (1992) değerler ölçeği ile elde edilen temel değerler ve alt değerlere göre hangi kategorilere denk geldiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, İbrahim Erkal'ın eserlerinin sadece müzikal bir yansıma olmadığı, aynı zamanda Türk kültürel mirasını ve değerlerini önemli ölçüde yansıttığı görülmüştür. Eserlerinde işlenen temaların, kullanılan dil ve yöresel ağız özelliklerinin, müzik tarzının, Türk müziği geleneğinin ve Anadolu kültürü gibi unsurların, Türk toplumunun yaşam tarzını, değerlerini ve kimliğini yansıtan önemli unsurlar olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to analyze the cultural elements present in the oral and written works of Turkish artist İbrahim Erkal and to identify expressions that could serve as components of values education. Within this framework, qualitative research and survey methods were employed, utilizing document analysis and descriptive analysis techniques. The artist's 15 published albums contain a total of 173 musical works, comprising 149 original and 21 non-original compositions. His poetry collection titled“Ben Bu Şöhreti Sevmedim”(I Did Not Love This Fame) includes 44 original poems. In the research, all 214 works were analyzed, and 754 examples of Erzurum dialect were identified. The study examining all these works was designed in three dimensions. In the first dimension, İbrahim Erkal's life, musical career, and the artist's influence on Turkish music and popular culture were examined. Additionally, a general evaluation was conducted on the themes, lyrical content, and musical style in Erkal's works. In the second dimension, the cultural elements reflected in İbrahim Erkal's works were analyzed based on Tomalin and Stempleski's (1993) classification of culture. Focus was placed on Turkish musical tradition, Anatolian culture, the language used and regional dialect characteristics, and other cultural elements, with analyses presented on how these elements were processed and interpreted. In the third dimension, the values represented and transmitted in the artist's works were categorized according to Schwartz's (1992) basic values and sub-values obtained through the values scale. As a result of the research, it was observed that İbrahim Erkal's works are not merely musical reflections but significantly reflect Turkish cultural heritage and values. It was concluded that the themes, language and regional dialect features, musical style, Turkish musical tradition, and Anatolian cultural elements in his works are important components reflecting the lifestyle, values, and identity of Turkish society.