HPV'nin (human papilloma virus=insan papilloma virüsü) neden olduğu sorunlar ve HPV aşısına ilişkin erişkin kadınların bilgi, farkındalık, endişe ve tutumlarının araştırılması
Investigation of the knowledge, awareness, concerns, and attitudes of adult women regarding the problems caused by human papilloma virus (HPV) and the HPV vaccine
- Tez No: 978319
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: HPV (human papilloma virus), HPV aşısı, bilgi, farkındalık, endişe, tutum, HPV (human papillomavirus), HPV vaccine, knowledge, awareness, concern, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu, dünya genelinde cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en yaygın olanlardan biridir ve servikal kanser başta olmak üzere çeşitli genital ve orofaringeal kanserlerin gelişiminde önemli bir etiyolojik faktör olarak kabul edilmektedir. HPV'ye karşı geliştirilen aşılar, bu enfeksiyona bağlı malignitelerin önlenmesinde etkili ve güvenli bir koruyucu müdahale olarak kabul edilmesine rağmen, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de aşının kabulü ve uygulanma oranları arzu edilen düzeyde değildir. Çalışmamızda, 452 kadın katılımcıdan yüzyüze görüşme ile toplanan veriler çerçevesinde HPV ve HPV aşısına ilişkin bilgi düzeylerinin, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bireylerin HPV aşısı yaptırma istekliliği, istememe nedenleri, aşının güvenliği ve gerekliliği konusundaki endişeleri ile genel aşı tereddütü veya aşı reddi konusundaki görüşleri de araştırılmıştır. Katılımcıların %27'sinin HPV ve bu virüsün neden olduğu kanser hakkında, %32'sinin HPV aşısı hakkında bilgi sahibi olmadığı bulunmuştur. Katılımcıların %88'inin HPV aşısı yaptırmadığı, aşı yaptırmayan grupta en sık yaptırmama nedenleri olarak“aşının ücretli/pahalı olması”(%36) ve“hastalık/aşı hakkında yeterince bilgi sahibi olmama”(%32) durumlarının öne çıktığı tespit edilmiştir. HPV aşısının kadınlara ve 9 yaşın üzerindeki kız çocuklarına uygulanması konusunda; katılımcıların %56'sı“kadınlara ve kız çocuklarına yapılması uygundur”, %25'i“kadınlara yapılsın fakat kız çocuklarına yapılması konusunda endişelerim var”, %8'i“genel olarak tüm aşıların koruyuculuğu ve yan etkileri konusunda endişelerim var, SB rutin aşıları dışındaki aşı uygulamalarına karşıyım”ve %7'si“koruyuculuğu ve yan etkileri konusunda endişelerim var, kimseye yapılmasını istemem”şeklinde görüş bildirmişlerdir. Ek olarak katılımcıların %3,3'ü“genel olarak tüm aşıların koruyuculuğu ve yan etkileri konusunda endişelerim var, tüm aşı uygulamalarına karşıyım”şeklinde görüş belirtmişlerdir. HPV aşısı, kanıta dayalı etkinliği ve yüksek koruyuculuk düzeyi ile hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önleyici sağlık hizmetlerinin en etkili unsurlarından biri olarak öne çıkmaktadır. HPV aşısının düzenli uygulanması, virüsün neden olduğu enfeksiyonların ve bunlara bağlı hastalık yükünün azaltılmasında hayati önem taşımaktadır. Erişkin kadınların ve 9 yaş üzerindeki kız çocuklarının HPV aşısına kolayca ulaşabilmesi, toplum genelinde aşılanma oranlarının artması açısından kritik öneme sahiptir. Bu erişimin sağlanabilmesi için aşının ücretsiz olarak sunulması ve ulusal aşı takvimine dahil edilmesi, halk sağlığı açısından sürdürülebilir bir çözüm sağlayacaktır. HPV aşısının rutin bağışıklama programlarında yer alması, uzun vadede servikal kanser insidansını belirgin biçimde azaltacak, sağlık sisteminin mali yükünü hafifletecek ve toplumsal farkındalığın artmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Knowledge, Awareness, Concerns, and Attitudes of Adult Women Regarding the Problems Caused by Human Papilloma Virus (HPV) and the HPV Vaccine Human papillomavirus (HPV) infection is one of the most common sexually transmitted infections worldwide and is recognized as a major etiological factor in the development of various genital and oropharyngeal cancers, particularly cervical cancer. Although vaccines developed against HPV are considered an effective and safe preventive intervention for malignancies associated with this infection, the acceptance and vaccination rates remain below the desired levels both in our country and in many others. In our study, it was aimed to evaluate the knowledge levels, attitudes, and behaviors regarding HPV and the HPV vaccine based on data collected through face-to-face interviews with 452 female participants. In addition, individuals' willingness to receive the HPV vaccine, reasons for unwillingness, concerns about the safety and necessity of the vaccine, and their general opinions on vaccine hesitancy or vaccine refusal were also investigated.It was found that 27% of the participants had no knowledge of HPV and the cancers caused by this virus, while 32% were unaware of the HPV vaccine. Among the participants, 88% had not been vaccinated against HPV. The most frequently reported reasons for not being vaccinated were“the vaccine is paid/expensive”(36%) and“lack of sufficient knowledge about the disease/vaccine”(32%). Regarding the administration of the HPV vaccine to women and girls over the age of nine, 56% of the participants stated that“it is appropriate to vaccinate both women and girls,”25% said“it should be given to women but I have concerns about vaccinating girls,”8% expressed that“I am concerned about the efficacy and side effects of all vaccines, and I oppose vaccines other than those included in the Ministry of Health's routine immunization program,”and 7% indicated that“I have concerns about efficacy and side effects, and I do not want it to be administered to anyone.”Additionally, 3.3% of participants stated that“I am concerned about the efficacy and side effects of all vaccines and oppose all vaccination practices.”The HPV vaccine, with its evidence-based efficacy and high level of protection, stands out as one of the most effective components of preventive health services at both individual and community levels. Regular administration of the HPV vaccine is of vital importance in reducing HPV-related infections and the associated disease burden.Ensuring that adult women and girls over the age of nine have easy access to the HPV vaccine is critical for increasing vaccination coverage in the general population. To achieve this, the provision of the vaccine free of charge and its inclusion in the national immunization schedule would offer a sustainable public health solution. Incorporating the HPV vaccine into routine immunization programs will significantly reduce the incidence of cervical cancer in the long term, alleviate the economic burden on the healthcare system, and contribute to increasing public awareness.