RSV enfeksiyonu ile takip edilen yenidoğanlarda sistemik inflamatuar belirteçlerin prognoz ve hastalık şiddeti üzerindeki rolü
The role of systemic inflammatory markers in the prognosis and disease severity in newborns with respiratory yncytial virüs infection
- Tez No: 978321
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Respiratory syncytial virüs, yenidoğan, tam kan sayımı, Respiratory syncytial virus, newborn, complete blood count
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Tam kan sayımı testi kolay ve ucuz bir tanı yöntemidir. Son yıllarda ortalama trombosit hacmi-trombosit oranı (MPV-PLT), nötrofil-lenfosit oranı (NLO), lenfosit-monosit oranı (LMO), platelet-lenfosit oranı (PLO), ortalama trombosit hacmi- lenfosit (MPV-L) oranı bulguları enfeksiyöz hastalıklar, tümörler ve kardiyovasküler hastalıkların klinik izlemlerini öngörmek için yeni inflamatuar belirteçler olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada alt solunum yolu enfeksiyonu (ASYE) tanısı alan Respiratory syncytial virüs (RSV) saptanan ve saptanmayan yenidoğanlarda, sistemik inflamatuar belirteçlerin hastalığın şiddeti ve klinik izlem öngörüsünün belirlenmesi hedeflenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde ASYE nedeniyle 01/09/2023-01/04/2025 tarihleri arasında yatırılarak izlenen yenidoğanlar çalışmaya dahil edildi. Hastaların klinik ve laboratuvar verileri, aldıkları tedaviler, yatış süreleri retrospektif olarak incelendi. BULGULAR: Çalışmaya RSV enfeksiyonu saptanan 101 ve diğer etkenler olan 80 hasta dahil edildi. En sık ASYE etkeni RSV idi. En fazla hastane yatışı aralık ayında oldu. RSV olan ve olmayan grupların tam kan sayımları, hematolojik parametreleri, MPV-PLT, NLO, LMO, PLO, MPV-L oranları, Sistemik İmmün İnflamasyon İndeks (SII) skorları arasında fark saptanmadı. RSV grubundaki hastaların yatışları sırasındaki Silvermen Andersen Skorları (SAS), pCO2 daha yüksek, pH düzeyleri ile Sistemik İnflamasyon Yanıt İndeksleri (SIRI) daha düşük idi. RSV grubundaki hastalarda invaziv mekanik ventilasyon (IMV), non-invaziv mekanik ventilasyon (NIMV) ve ek oksijen desteği gereksinimi daha fazla, yatış süreleri daha uzun bulundu. SONUÇ: Yenidoğan döneminde akut ASYE içinde en sık görülen etken olan RSV, ventilasyon-ek oksijen destek ihtiyacını artırmakta, hastanede yatış süresini uzatmaktadır. Tam kan sayımı parametreleri ve sistemik inflamatuar indekslerin erken tanı ve klinik izlem öngörüsünün belirlenebilmesi için prospektif, çok merkezli çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
A complete blood count test is a simple and inexpensive diagnostic method. In recent years, findings such as mean platelet volume/platelet ratio (MPV-PLT), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), lymphocyte/monocyte ratio (LMR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), and mean platelet volume/lymphocyte ratio (MPV-L) have been used as new inflammatory markers to predict the prognosis of infectious diseases, tumors, and cardiovascular diseases. In our study, neonates diagnosed with lower respiratory tract infections due to Respiratory syncytial virüs (RSV) and non-RSV were compared in order to determine the prognostic value of systemic inflammatory markers in RSV infections. MATERIAL AND METHODS: The study was conducted at the Neonatal Intensive Care Unit of our hospital. Neonates hospitalized due to lower respiratory tract infections between 01/09/2023-01/04/2025 were included. The patients were divided into two groups: RSV and other viral agents. The patient's physical examination, clinical features, demographic characteristics, laboratory data, and treatments applied to them were retrospectively analyzed. RESULTS: There were 101 patients with RSV and 80 patients with other viral agents. RSV was the most frequently defined virüs. The highest number of hospitalizations occurred in December. There was no difference between the groups with and without RSV in terms of complete blood counts, hematological parameters, MPV-PLT, NLR, LMR, PLR, MPV-L ratios and Systemic Immune Inflammation Index (SII) scores. The patient's Silvermen Andersen Scores and pCO2 levels were higher, pH levels was lower on hospitalization in the RSV group. Besides, Systemic Inflammation Response Index (SIRI) scores were lower, Invasive Mechanical Ventilation, Non-Invasive Mechanical Ventilation and oxygen support requirement was higher, and duration of hospitalizations were longer in the RSV group. CONCLUSIONS: RSV is the most common cause of acute lower respiratory tract infections in the neonatal period, increasing the need for ventilation and supplemental oxygen and prolonging the duration of hospitalization. Prospective, multicenter studies are needed to determine the early diagnosis of RSV and prognostic prediction of complete blood count parameters and systemic inflammatory indices.