Çocuklarda solunum yolu virüslerinin tespitinde polimeraz zincir reaksiyonu döngü eşik değeri ile klinik seyir, morbidite ve mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between polymerase chain reaction cycle threshold value and clinical course, morbidity, and mortality in the detection of respiratory viruses in children
  1. Tez No: 1019484
  2. Yazar: AIZHIGIT KAPYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT ERDOĞAN, DOÇ. DR. SEVGEN TANIR BAŞARANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, Döngü eşik değeri, Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR), Viral yük, Solunum desteği, Lower respiratory tract infection, Cycle threshold value, Polymerase Chain Reaction (PCR), Viral load, Respiratory support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Alt solunum yolu enfeksiyonları, çocukluk çağında önemli morbidite ve mortalite nedenlerinden biridir. Bu enfeksiyonlara sıklıkla bakteriyel ve viral etkenler yol açmaktadır. Viral etkenler arasında Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV), rinovirüs, influenza A/B, adenovirüs, bocavirüs ve mevsimsel koronavirüsler en sık gözlenenlerdir. Günümüzde viral etkenlerin saptanmasında polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) temelli moleküler testler yaygın olarak kullanılmaktadır. PZR sırasında floresan sinyalinin arka plan seviyesini aştığı döngü sayısını ifade eden“döngü eşik değeri (DED)”ile“viral yük”arasında ters yönlü bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışma; alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastanede yatarak tedavi gören pediatrik hastalarda, solunum yolu PZR testinde saptanan DED ile hastalığın klinik seyri, morbidite ve mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniklerinde Aralık 2021 – Haziran 2025 tarihleri arasında alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle yatırılarak takip edilen ve solunum yolu PZR testi yapılmış olan pediatrik hastalar dahil edildi. Kriterlere uygun bulunan 311 hasta, saptanan her viral etken için DED'e göre ≤ 16 ve> 16 olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında; hastanede yatış süresi, solunum desteği ihtiyacı, çocuk yoğun bakım ünitesi ihtiyacı ile hemogram ve C-reaktif protein (CRP) parametreleri karşılaştırıldı. Solunum desteği gereksinimi olan hastalar; maske/nazal kanül ile oksijen tedavisi alanlar, non-invaziv solunum desteği Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP), Yüksek Akım Nazal Kanül Oksijen Tedavisi (YANKOT) alanlar ve invaziv mekanik ventilasyon gereksinimi olanlar şeklinde sınıflandırıldı. İstatistiksel analizler xiv Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 28.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi ve anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edildi. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde, adenovirüs pozitif hastalarda yüksek viral yükün (düşük DED) daha uzun hastanede yatış süresi ile ilişkili olduğu tespit edildi. Bocavirüs pozitif hastalarda ise yüksek viral yük ile solunum desteği ihtiyacı arasında anlamlı ilişki saptandı. Laboratuvar parametreleri değerlendirildiğinde; mevsimsel koronavirüs pozitif hastalarda viral yük ile CRP düzeyi, RSV pozitif hastalarda ise viral yük ile trombosit düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki (DED ile ters ilişki) olduğu görüldü. Diğer viral etkenlerde ise DED ile klinik seyir, morbidite veya mortalite arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç olarak; yüksek viral yükün (düşük DED) adenovirüs enfeksiyonlarında hastanede kalış süresini, bocavirüs enfeksiyonlarında ise solunum desteği ihtiyacını artırdığı; diğer viral etkenlerde ise klinik seyir üzerinde anlamlı bir etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Dolayısıyla, adenovirüs ve bocavirus pozitif hastalarda DED'in klinik seyiri öngörmede faydalı olabileceği ancak genel olarak tüm viral enfeksiyonlara bakıldığında tek başına bir belirteç olarak değerlendirilmemesi ve her viral etkenin kendi dinamikleri içinde ayrı ele alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lower respiratory tract infections are among the leading causes of morbidity and mortality in childhood. These infections are commonly caused by bacterial and viral pathogens. Among viral agents, Respiratory Syncytial Virus (RSV), rhinovirus, influenza A/B, adenovirus, bocavirus, and seasonal coronaviruses are the most frequently observed pathogens. Today, polymerase chain reaction (PCR)-based molecular tests are widely used for the detection of viral pathogens. There is an inverse relationship between the“cycle threshold value,”which refers to the cycle number at which the fluorescent signal exceeds the background level during PCR, and the“viral load.”This study was conducted to evaluate the relationship between the cycle threshold value detected in respiratory PCR testing and the clinical course, morbidity, and mortality of pediatric patients hospitalized with lower respiratory tract infections. Pediatric patients who were hospitalized and followed up for lower respiratory tract infections and underwent respiratory PCR testing at the Pediatric Health and Diseases Clinics of İstanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital between December 2021 and June 2025 were included in the study. A total of 311 eligible patients were divided into two groups according to the cycle threshold value of each detected viral pathogen: ≤16 and >16. Hospital length of stay, need for respiratory support, need for admission to the Pediatric Intensive Care Unit (PICU), complete blood count parameters, and C-reactive protein (CRP) levels were compared between the groups. Patients requiring respiratory support were classified as those receiving xvi oxygen therapy via mask/nasal cannula, those receiving non-invasive respiratory support including Bilevel Positive Airway Pressure (BiPAP) and High-Flow Nasal Cannula Oxygen Therapy (HFNC), and those requiring invasive mechanical ventilation. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 28.0, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Evaluation of the results revealed that, in adenovirus-positive patients, a high viral load (low cycle threshold value) was associated with a longer hospital stay. In bocavirus-positive patients, a significant relationship was identified between high viral load and the need for respiratory support. When laboratory parameters were evaluated, a positive correlation (inverse relationship with cycle threshold value) was observed between viral load and CRP levels in seasonal coronavirus-positive patients, and between viral load and platelet count in RSV-positive patients. No significant relationship was found between cycle threshold value and clinical course, morbidity, or mortality for the other viral pathogens. In conclusion, high viral load (low cycle threshold value) was associated with prolonged hospitalization in adenovirus infections and increased need for respiratory support in bocavirus infections, whereas no significant effect on the clinical course was observed for the other viral pathogens. Therefore, the cycle threshold value may be useful in predicting clinical outcomes in adenovirus- and bocavirus-positive patients; however, when considering all viral infections collectively, it should not be regarded as a standalone marker, and each viral pathogen should be evaluated separately within its own clinical dynamics.