Farklı periodontal hastalıklara sahip bireylerde tükürükteki biyokimyasal biyobelirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of biochemical biomarkers in saliva in individuals with different periodontal diseases
  1. Tez No: 978340
  2. Yazar: ARİF MERT ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SEÇKİN ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Gingivitis, Periodontitis, Tükürük, DEL-1, LFA-1, ELISA, Periodontoloji, Gingivitis, Periodontitis, Saliva, DEL-1, LFA-1, ELISA, Periodontology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, periodontal sağlıklı, gingivitisli ve periodontitisli bireylerin tükürüklerinde DEL-1 ve LFA-1 seviyelerini inceleyerek bu biyobelirteçlerin tanıdaki potansiyelini araştırmayı ve klinik periodontal parametrelerle olan ilişkisini incelemektir. Yöntem: Sistemik sağlıklı, sigara içmeyen, periodontitisli (n=20) gingivitisli (n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (20) olmak üzere toplam 60 bireyden tükürük örnekleri alındı. Çalışma grupları için tüm ağız klinik parametreler sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapıldı. Katılımcılara dental biyofilm ve periodontal hastalıklar hakkında bilgi verilerek, diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirme ve polisaj işlemleri yapıldı. Üç ay sonra tekrar tükürük örnekleri alındı ve klinik ölçümler yapıldı. Toplanan örneklerdeki DEL-1 ve LFA-1 seviyeleri enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA) ile belirlendi. Bulgular: Periodontitis hastalarında tedavi sonrası DEL-1 ve LFA-1 düzeylerinde sırasıyla 1.29±2.07 (p=0.012) ve 8.33±6.27 (p<0.001) ortalama azalma gözlenirken, gingivitis hastalarında bu azalma DEL-1 için 0.78±0.67 (p<0.001) ve LFA-1 için 5.05±4.42 (p<0.001) olarak tespit edilmiştir; her iki grupta da bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuçlar: Bu çalışma ile, immün yanıtın önemli bir basamağı olan nötrofil hücrelerinin doku içerisine göçünde rol oynayan DEL-1, LFA-1 sitokin düzeylerinin periodontal hastalık şiddeti ile ilgili bilgi verebileceği tespit edildi. Ancak bu sitokinlerin periodontal tedavi takibi için uygun belirteçler olabileceğinin tespiti için ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the diagnostic potential of these biomarkers by examining the levels of DEL-1 and LFA-1 in the saliva of periodontally healthy individuals, those with gingivitis and those with periodontitis, and to examine their relationship with clinical periodontal parameters Methods: Saliva samples were taken from a total of 60 individuals, including systemically healthy, non-smokers, those with periodontitis (n=20), those with gingivitis (n=20), and those with periodontal health (20). For the study groups, whole mouth clinical parameters probing pocket depth, clinical attachment level, plaque index, gingival index, and probing bleeding index were measured. Participants were informed about dental biofilm and periodontal diseases, and dental calculus cleaning, root surface planing and polishing procedures were performed. Three months later, saliva samples were taken again and clinical measurements were made. DEL-1 and LFA-1 levels in the collected samples were determined by enzyme-linked immunosorbent assay. Results: While a mean decrease of 1.29±2.07 (p=0.012) and 8.33±6.27 (p<0.001) was observed in DEL-1 and LFA-1 levels after treatment in periodontitis patients, this decrease was determined as 0.78±0.67 (p<0.001) for DEL-1 and 5.05±4.42 (p<0.001) for LFA-1 in gingivitis patients; these changes were found to be statistically significant in both groups. Conclusion: This study determined that DEL-1 and LFA-1 cytokine levels, which play a role in the migration of neutrophil cells into the tissue, an important step of the immune response, can provide information about the severity of periodontal disease. However, it was concluded that further studies are needed to determine whether these cytokines may be suitable markers for periodontal treatment monitoring.