8. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile matematiğe yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişki
The relationship between 8th grade students' computational thinking skills and their attitudes and achievements towards mathematics
  1. Tez No: 978370
  2. Yazar: RABİA AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TULUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi İşlemsel Düşünme, Matematiğe Yönelik Tutum, Matematik Başarısı, Alan Bağımsız Bilgi İşlemsel Düşünme, Sekizinci Sınıf, Computational Thinking, Attitudes Toward Mathematics, Mathematics Achievement, Field-Independent Computational Thinking, Eighth Grade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile matematiğe yönelik tutum ve matematik başarıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Günümüzde bilgi işlemsel düşünme (BİD) becerisi; problem çözme, algoritma tasarlama, modelleme, soyutlama, örüntü tanıma, genelleme gibi zihinsel süreçleri içeren temel bir 21. yüzyıl becerisi olarak öne çıkmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kastamonu il merkezinde bulunan 12 farklı ortaokulda öğrenim gören 420 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde uygun örnekleme yöntemi kullanılmış ve araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Yáñez-Marquina ve Villardón-Gallego (2016) tarafından geliştirilen, Şen (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan Ortaokul Öğrencileri için Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği, Tsai vd. (2021) tarafından geliştirilen, Karalar ve Alpaslan (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan Alan Bağımsız Bilgi İşlemsel Düşünme Ölçeği ve araştırmacılar tarafından bu çalışma için geliştirilen Matematik Bilgi İşlemsel Düşünme Başarı Testi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre 8. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerilerinin ve matematiğe yönelik tutumlarının orta düzeyde, matematik başarılarının ise düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile matematik başarı puanları arasında orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki (r = 0,413); bilgi işlemsel düşünme becerileri ile matematiğe yönelik tutum puanları arasında yine orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki (r = 0,380) olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin matematik başarıları ile matematiğe yönelik tutumları arasında ise zayıf düzeyde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki (r = 0,220) bulunmuştur. Sonuç olarak 8. sınıf öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme becerileri ile hem matematik başarıları hem de matematik dersine yönelik tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda eğitim ortamlarında bilgi işlemsel düşünme becerisine yönelik etkinliklere yer verilmesi ve bu becerilerin matematik öğretimiyle bütünleştirilmesine yönelik uygulamalara ağırlık verilmesi önerilmektedir. Araştırmada ayrıca öğretmenlere yönelik bilgi işlemsel düşünme temelli mesleki gelişim programlarının tasarlanması ve uygulanması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between 8th grade students' computational thinking skills and their attitudes towards mathematics and mathematical achievement. Today, computational thinking (CC) skill stands out as a basic 21st century skill that includes mental processes such as problem solving, algorithm design, modeling, abstraction, pattern recognition, and generalization. The study group consisted of 420 eighth grade students studying in 12 different middle schools in the provincial center of Kastamonu in the 2023-2024 academic year. Convenience sampling method was used in the sample selection and the relational screening model, which is one of the quantitative research methods, was used in the study. The data of the study were obtained from the Attitude Towards Mathematics Scale for Middle School Students developed by Yáñez-Marquina and Villardón-Gallego (2016) and adapted into Turkish by Şen (2019), and the Tsai et al. (2021) and adapted to Turkish by Karalar and Alpaslan (2021), and the Mathematics Computational Thinking Achievement Test developed by the researchers for this study. According to the results of the research, it was determined that 8th grade students' computational thinking skills and attitudes towards mathematics were at a moderate level, while their mathematics achievement was at a low level. A moderate positive and significant relationship (r = 0.413) was determined between the students' computational thinking skills and mathematics achievement scores; a moderate positive and significant relationship (r = 0.380) was also determined between the students' mathematics achievement and their attitudes towards mathematics. A weak positive and significant relationship (r = 0.220) was found between the students' mathematics achievement and their attitudes towards mathematics. As a result, significant relationships were found between 8th grade students' computational thinking skills and both their mathematics achievement and their attitudes towards mathematics. Based on these findings, it is recommended that activities focused on computational thinking skills be included in educational environments and that efforts be focused on integrating these skills into mathematics instruction. The study also recommends the design and implementation of computational thinking-based professional development programs for teachers.