The moderating role of cultural intelligence in the relationship between emotional intelligence and conflict management styles
Duygusal zeka ve çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkide kültürel zekanın düzenleyici rolü
- Tez No: 978388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL KELEŞ TAYŞİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka (EQ), Kültürel Zeka (CQ), Çatışma Yönetimi (CM) Stilleri, Duygusal zeka, Kişiler arası çatışma, Kültürel zeka, Örgütsel çatışma, Emotional Intelligence (EQ), Cultural Intelligence (CQ), Conflict Management (CM) Styles, Emotional intelligence, Interpersonal conflict, Cultural intelligence, Organizational conflict
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Duygusal Zeka ve Çatışma Yönetimi stilleri arasındaki ilişkide Kültürel Zekanın düzenleyici rolünü incelemektedir. Havalimanı sektöründe 35 farklı ülkede yönetici ve yönetici olmayan pozisyonlarda bulunan beyaz yakalı çalışanlar arasında Google Forms aracılığıyla 480 katılımcının katıldığı kapsamlı bir çevrimiçi anket analizi gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak titizlikle analiz edilerek ve her değişkenin boyutlarının ayrıntılı bir şekilde araştırılmasına olanak sağlanmıştır. Duygusal zeka , kültürel zeka ve çeşitli çatışma yönetimi stillerine ilişkin mevcut literatürün gözden geçirilmesiyle bu araştırma bu iki zeka ile çatışma yönetimi stilleri arasındaki karmaşık ilişkiyi anlamanın önemini vurgulayarak, örgütsel davranış ve çatışma yönetimi alanına özgün bakış açıları sunmakarak ve önemli katkılar öngörerek orjinal bir çalışma niteliği almıştır. Kültürel zekanın moderatör rolünü ve Duygusal Zekanın Çatışma Yönetimi stilleri üzerindeki ilişkisini anlamak, daha iyi çalışma ortamlarını teşvik etmek ve kurumsal verimliliği artırmak için önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the moderating role of cultural intelligence in the relationship between emotional intelligence and conflict management styles. A comprehensive online survey analysis involving 480 participants was conducted via Google Forms among white-collar employees in managerial and non-managerial positions across 35 different countries in airport industry. The data was meticulously analyzed using SPSS and AMOS, allowing for a detailed exploration of dimensions within each variable. A review of the existing literature on the dimensions of emotional intelligence, cultural intelligence, and conflict management styles, this research highlights the uniqueness of the information presented in this research. Stressing the importance of understanding the complicated relationship of these intelligences and conflict resolution styles, this research provides original perspectives to the field of organizational behavior and conflict resolution and stipulating significant contributions. Understanding the moderator role of cultural intelligence and the relation between emotional intelligence on conflict management styles is crucial for promoting better work environments and enhancing organizational productivity.