Participative leadership and employee creativity: The mediating role of organizational identification
Katılımcı Liderlik ve Çalışan Yaratıcılığı: Örgütsel Kimliğin Aracılık Rolü
- Tez No: 978414
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM HARUN MEYDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı yaklaşım, Liderlik, Çalışan katılımı, Çalışan performansı, Çalışan sadakati, Örgütsel kimlik, İştirak, Participation approach, Leadership, Employee engagement, Employee performance, Employee loyalty, Organizational identification, Participation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, katılımcı liderlik ile çalışan yaratıcılığı arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi, aynı zamanda örgütsel kimliğin aracı rolüne odaklanmayı amaçlamıştır. Araştırma, Ekim-Kasım 2024 tarihleri arasında, Trablus, Libya'daki Sosyal Güvenlik Fonu'nda gerçekleştirilmiştir. Veriler, 200 çalışandan elektronik anketler aracılığıyla toplanmış olup, katılımcı liderlik, çalışan yaratıcılığı ve örgütsel kimlik üzerine demografik bilgiler ve geçerliliği kanıtlanmış anketler kullanılmıştır. Sonuçlar, katılımcı liderlik ile hem örgütsel kimlik hem de çalışan yaratıcılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Örgütsel kimliğin, katılımcı liderlik ile yaratıcılık arasındaki ilişkide önemli bir aracı rol oynadığı bulunmuştur. Regresyon analizi, katılımcı liderliğin, örgütsel kimlik üzerinden doğrudan ve dolaylı olarak çalışan yaratıcılığı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, katılımcı liderlik tarzının, çalışanların örgütle bağlarını güçlendirerek yaratıcılıklarını artırdığını göstermektedir. Bu bulgular, işyerinde yeniliği teşvik etmek için liderlik uygulamalarını iyileştirmeye yönelik değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between participative leadership and employee creativity, focusing on the mediating role of organizational identity. The research was conducted at the Social Security Fund in Tripoli, Libya, from October to November 2024. Data were collected from 200 employees using electronic questionnaires, with demographic information and validated questionnaires assessing participative leadership, employee creativity, and organizational identity. The results showed a statistically significant positive relationship between participative leadership and both organizational identity and employee creativity. Organizational identity was found to play a crucial mediating role in the relationship between participative leadership and creativity. Regression analysis demonstrated that participative leadership significantly influenced employee creativity, both directly and indirectly, through its impact on organizational identity. The results indicate that fostering a participative leadership style enhances employee creativity by strengthening their attachment to the organization. These findings provide valuable insights for improving leadership practices to foster innovation in the workplace.