Çalışanların iş-yaşam dengesi ve zaman yoksulluğu algıları: Eskişehir üniversiteleri kadın çalışanları üzerinden bir değerlendirme
Work–life balance and perceived time poverty of employees: An evaluation of female employees at Eskişehir universities
  1. Tez No: 978419
  2. Yazar: SHEMSHAT ATAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, Zaman Yoksulluğu, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kadın Çalışanlar, Work–Life Balance, Time Poverty, Gender Equality, Female Employees
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de sınırlı sayıda ele alınan“kadın çalışanlarda iş-yaşam dengesi ve zaman yoksulluğu ilişkisi”konusuna odaklanarak alan yazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, Eskişehir'deki üniversitelerde görev yapan kadın çalışanların iş-yaşam dengesi düzeylerini belirlemek, algılanan zaman yoksulluğu ile olan ilişkisini incelemek ve bu iki kavramın demografik değişkenler bağlamında nasıl farklılaştığını ortaya koymaktır. Bu yönüyle araştırma, kadınların iş-yaşam dengesizliği deneyimlerinin yalnızca bireysel değil, yapısal ve kurumsal boyutlarıyla anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmanın evrenini, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde görev yapan tüm kadın çalışanlar oluşturmuş, örneklem ise Şubat–Mayıs 2025 döneminde çevrim içi anket yoluyla ulaşılan 259 gönüllü katılımcıdan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgi formu, geçerlilik ve güvenirliği kanıtlanmış İş–Yaşam Dengesi Ölçeği ve Zaman Yoksulluğu Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 30 programında analiz edilmiş; ölçeklerin güvenirlik katsayıları, normallik testleri, parametrik olmayan grup karşılaştırmaları, Spearman korelasyonu ve çoklu regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları, iş-yaşam dengesi düşük olan kadınların zaman yoksulluğu algılarının daha yüksek olduğunu ve çocuk sayısı, bakım yükümlülüğü ve çalışma saatleri gibi demografik değişkenlerin hem iş-yaşam dengesi hem de zaman yoksulluğu üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, üniversitelerde kadın çalışanların zaman üzerindeki baskılarını azaltmaya, iş-yaşam dengelerini desteklemeye ve kurumsal politika geliştirme süreçlerine katkı sunabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the existing literature by focusing on the relatively underexplored relationship between work–life balance and time poverty among female employees in Türkiye. The primary objective is to determine the work–life balance levels of women employed at universities in Eskişehir, to examine the relationship between perceived time poverty and work–life balance, and to reveal how these two constructs differ across demographic variables. In doing so, the research contributes to understanding women's experiences of work–life imbalance not only at an individual level but also within structural and institutional contexts. The population of the study consists of all female employees working at Anadolu University, Eskişehir Osmangazi University, and Eskişehir Technical University. The sample includes 259 voluntary participants who completed an online survey between February and May 2025. The data collection instrument comprised a demographic information form, the validated and reliable Work–Life Balance Scale, and the Time Poverty Scale. The collected data were analyzed using IBM SPSS Statistics 30, employing reliability analyses, normality tests, non-parametric group comparisons, Spearman correlation, and multiple regression analyses. The findings indicate that women with lower work–life balance levels report significantly higher perceptions of time poverty. Furthermore, demographic factors such as number of children, caregiving responsibilities, and working hours create significant differences in both work–life balance and time poverty perceptions. These results provide valuable insights for the development of institutional policies aimed at alleviating time pressure on women employees and promoting a more balanced work–life experience.