Skolyoz cerrahisi uygulanan hastaların klinik ve histopatolojik değerlendirilmesi
Clinical and histopathological evaluation of patients undergoing scoliosis surgery
  1. Tez No: 978421
  2. Yazar: ABDURRAHMAN BUĞRAHAN KİŞİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP EKİNCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skolyoz, Adölesan İdiyopatik Skolyoz, İnterspinöz Ligament, Skolyoz Etyopatolojisi, Histopatolojik İnceleme, Kollajen, İmmünohistokimya, Scoliosis, Adolescent Idiopathic Scoliosis, Interspinous Ligament, Scoliosis Etiopathogenesis, Histopathological Examination, Collagen, Immunohistochemistry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın birincil amacı, adölesan idiopatik skolyoz (AİS)'da interspinöz ligament (İSL) dokularındaki histopatolojik değişiklikleri değerlendirmek, ikincil amacı ise cerrahi uygulanan hastaları radyolojik ve klinik açıdan incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, Ocak 2024 - Aralık 2024 tarihleri arasında kliniğimizde AİS tanısı ile cerrahi tedavi uygulanan skolyoz grubundaki 47 (32K/15E) olgu ile skolyoz dışı nedenlerle omurga cerrahisi geçiren kontrol grubundaki 37 (19K/18E) olgu dahil edildi. Her iki gruptan cerrahi prosedürün parçası olarak çıkarılan İSL örnekleri, Hematoksilen Eozin (HE) ve Masson Trikrom (MT) boyamaları ve Tip I Kollajen ile Tip II Kollajene yönelik immünohistokimyasal boyamalar uygulanarak değerlendirildi. Skolyoz grubu, preoperatif ve postoperatif 6. aydaki kontrollerinde, Cobb açısı ile SRS-22 skorları radyolojik ve klinik olarak değerlendirildi. Tüm veriler IBM SPSS 22.0 ile değerlendirildi. Bulgular: Yaş ortalamaları Skolyoz grubunda 15.3 ± 2.6 yıl (10 - 18) iken kontrol grubunda 55.3 ± 12.1 yıl (30 - 77) idi. İSL dokusuna ait HE, Tip I kollajen ve Tip II kollajen immünohistokimyasal boyama skorlarının kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu gösterildi (p < 0.001). MT boyamasında ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p = 0.511). Radyolojik değerlendirmede Cobb açısı 53° (IQR: 46° - 58°)'den 11° (IQR: 8° - 17°)'ye geriledi, bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p < 0.001). Klinik değerlendirmede SRS-22 ölçeğinin tüm alt parametrelerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme kaydedildi (p < 0.001). Sonuç: Bu çalışmada AİS grubundan elde edilen İSL doku örneklerinde kontrol grubuna kıyasla yapılan histopatolojik incelemelerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur, bundan dolayı AİS'in değerlendirilmesinde sadece kemik ve kas yapılarına odaklanmanın yeterli olmadığı, omurga bağ dokularında gelişen adaptif yanıtların da dikkate alınması gerektiği ve AİS ile İSL dokusunda ortaya çıkan yapısal değişiklikler arasında ilişkisel bir bağlantı olabileceği düşünülmektedir ancak bu ilişkinin niteliğinin daha kapsamlı çalışmalarla netleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study is to evaluate the histopathological changes in interspinous ligament (ISL) tissues in adolescent idiopathic scoliosis (AIS), while the secondary aim is to assess surgically treated patients from radiological and clinical perspectives. Materials and Methods: In this prospective study, 47 patients (32F / 15M) with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AİS) who underwent surgical treatment between January 2024 and December 2024 were included as the scoliosis group, along with 37 patients (19F / 18M) who underwent spinal surgery for non-scoliosis indications, constituting the control group. İSL samples removed as part of the surgical procedure in both groups were evaluated using Hematoxylin Eosin (HE) and Masson Trichrome (MT) staining, along with immunohistochemical staining for Type I and Type II Collagen. The scoliosis group was evaluated radiologically and clinically using Cobb angle measurements and SRS-22 scores at the preoperative visit and at the 6 month postoperative follow up. All data were analyzed using IBM SPSS Statistics version 22.0. Results: The mean age was 15.3 ± 2.6 years (10 - 18) in the scoliosis group, whereas it was 55.3 ± 12.1 years (30 - 77) in the control group. It was demonstrated that the İSL specimens of the scoliosis group exhibited significantly higher scores in HE, type I collagen, and type II collagen immunohistochemical staining compared with the control group (p < 0.001). However, MT staining did not show a statistically significant difference between the two groups (p = 0.511). In the radiological assessment, the Cobb angle decreased from 53° (IQR: 46° - 58°) to 11° (IQR: 8° - 17°), and this change was found to be statistically significant (p < 0.001). In the clinical evaluation, statistically significant improvement was observed across all subdomains of the SRS-22 questionnaire (p < 0.001). Conclusion: In this study, histopathological examinations of İSL tissue obtained from the AİS group revealed significant differences compared with the control group. These findings suggest that evaluating AİS solely through bone and muscle structures may be insufficient and that adaptive responses in spinal ligaments should also be considered. The observed changes indicate a possible relationship between AİS and structural alterations in the İSL; however, the nature of this relationship needs to be clarified through more comprehensive studies.