3-6 yaş grubu çocuklarda yeme davranışı: çocuğun mizaç özellikleri, ebeveynin besleme tarzı, ebeveynlik stresi ve aile işlevselliği ile ilişkisi
Eating behavior in children aged 3-6: The relationship between children's temperament characteristic, parental feedi̇ng style, parental stress and family functioning
- Tez No: 978428
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜNEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Emotional eating
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Yeme alışkanlıkları ile ilgili problemler 3-6 yaş grubunda en sık rastlanılan yakınmaların başında gelir. Doğru beslenme alışkanlıklarının bebeklik ve okul öncesi dönemde kazanıldığı, bu alışkanlıkların okul dönemi ve erişkinlik dönemi yeme davranışlarını etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı okul öncesi çocukların yeme davranışlarının, mizaç özellikleri, ebeveynin besleme tarzı, ebeveynlik stresi ve aile işlevselliğiyle ilişkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya 3-6 yaş aralığında çocuğu olan toplam 203 ebeveyn katılmıştır. Çocukların ebeveynlerine internet aracılıyla; Çocukların yeme davranışını değerlendirmek için Çocuk Yeme Davranışı Anketi, Ebeveynlerin besleme tarzını için Ebeveyn Besleme Tarzı Anketi, çocuk mizacı için Çocuk Davranış Listesi Kısa Formu, ebeveynlik stresi için Ebeveynlik Stres Ölçeği ve aile işlevselliği için Aile Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Bu çalışmada bulgular değerlendirildiğinde duygusal besleme ile duygusal aşırı yeme ve içme tutkusu arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Olumsuz duygulanım mizaç ile gıdadan keyif alma arasında negatif yönde ve tokluk hevesliliği ve yavaş yeme arasında pozitif yönde ilişki olduğu saptanmıştır. Tokluk hevesliliği ile olumsuz duygulanım mizaç özelliklerinden rahatsızlık, kızgınlık/düş kırıklığı ve mutsuzluk arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Ebeveynlik stresi ile gıdadan keyif alma arasında negatif ve içme tutkusu ve tokluk hevesliliği arasında pozitif ilişki olduğu bulunmuştur. İşlevselliğin daha az olduğu ailelerde yaşayan çocukların, işlevselliğin daha iyi olduğu ailelerde yaşayanlara göre duygusal az yeme ve içme tutkusunun daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma çocukların yeme davranışı ile sosyodemografik özellikler, ebeveyn besleme tarzı, çocukların mizacı, ebeveynlik stresi ve aile işlevselliği arasında ilişkiler olduğunu göstermektedir. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, çocuklarda yeme davranışı ile ebeveyn besleme tarzı, çocuk mizaç özellikleri, ebeveynlik stresi ve aile işlevselliği arasındaki ilişkiyi eş zamanlı olarak inceleyen ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Problems related to eating habits are among the most common complaints in the 3-6 age group. It is known that correct eating habits are acquired in infancy and pre-school period, and these habits affect eating behaviors in school and adulthood. The aim of this study was to explore the relationship between children's eating behaviors, parental feeding behaviors, children's temperament, parental stress and family functioning among preschoolers. A total of 203 parents with children between the ages of 3-6 participated in the study. Online questionnaires and scales were applied to the parents of the children. Eating behavior scores were calculated using the Children's Eating Behavior Questionnaire. The Parental Feeding Style Questionnaire was used to evaluate the feeding style of the parents, the Children's Behavior Questionnaire was used for the child temperament, the Parental Stress Scale was used for the parenting stress and Family functioning was reported by parents using the family assessment device. Emotional feeding was associated with emotional over eating and desire to drink. Children's negative affectivity was negatively associated with enjoyment of food and was positively related to increased satiety responsiveness and slowness in eating. Satiety responsiveness was positvely related to negative affectivity. Parenting stress was negatively related to enjoyment of food and was positvely associated with desire to drink and satiety responsiveness. Children who live in less well-functioning families have a greater emotional under eating and desire to drink than those living in better-functioning families. This study demonstrate association between childigren's eating behavior and sociodemographic characteristics, parent's feeding style, children's temperament, parenting stress and family functioning. This study, to the best of our knowledge, is the first study to simultaneously examine the relationship between children's eating behavior and parent's feeding style, children's temperament, parenting stress, family functioning.