Bir ihracat firmasının karbon ayak izinin belirlenmesi
Determining the carbon footprint of an export company
- Tez No: 978493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ELDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Karbon Ayak İzi, ISO 14064-1, Sera Gazı Emisyonları, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, Tekstil Sektörü, Sürdürülebilirlik
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada ürünlerini tamamen ihracata yönelik olarak üreten bir halı ve iplik fabrikasının kurumsal karbon ayak izi, ISO 14064-1:2018 standardına uygun olarak detaylı biçimde hesaplanmıştır. Çalışmada bir yıl boyunca (Ocak 2024 – Aralık 2024) fabrikanın doğrudan ve dolaylı emisyon kaynakları ayrı kategoriler altında değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, ihracat odaklı tekstil sektöründe doğrudan emisyonların yanı sıra ithal edilen elektrik, taşımacılık kaynaklı dolaylı emisyonların ve ürün üretimi ile ilgili hammadde alımı kategorilerinde toplam emisyonlarda önemli bir paya sahip olduğunu göstermektedir. Toplam emisyon miktarı 64,691.99 ton CO2 eşdeğer olarak hesaplanmıştır. Bu toplamın % 50'si kuruluş tarafından kullanılan dolaylı emisyonlar kategorisinden, % 34'ü ürünlerin üretim sonrası kullanımına bağlı dolaylı emisyonlar kategorisinden ve %7'si ise ithal edilen enerjiden kaynaklanan dolaylı sera gazı emisyonları kategorisinden oluşmaktadır. Enerji yönetiminde kompresör atık ısısının değerlendirilmesi, ulaşımda rota optimizasyonu, üretim ve tedarik zincirinde geri dönüştürülmüş malzeme kullanımının yaygınlaştırılması ve ürün yaşam döngüsünde geri dönüşüm odaklı sistemlerin geliştirilmesi gibi öneriler ortaya konulmuştur. Literatür incelemeleri doğrultusunda sunulan öneriler ile 2030 yılına kadar karbon emisyonun %25 azalacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the corporate carbon footprint of a carpet and yarn factory, which produces its products entirely for export, was calculated in detail in accordance with the ISO 14064-1:2018 standard. The study evaluated the factory's direct and indirect emission sources over the course of one year (January 2024 – December 2024) under separate categories. The findings indicate that, in addition to direct emissions, indirect emissions from imported electricity, transportation, and raw material procurement related to production account for a significant share of the total emissions in the export-oriented textile sector. The total emission amount was calculated as 64,691.99 tons of CO₂-equivalent. Of this total, 52% arises from the category of indirect emissions associated with the organization's activities, 34% from the category of indirect emissions related to the use of products after production, and 7% from the category of indirect greenhouse gas emissions resulting from imported energy. Recommendations were developed, including the utilization of compressor waste heat in energy management, route optimization in transportation, the widespread use of recycled materials in production and supply chains, and the advancement of recycling-oriented systems in the product life cycle. Based on the literature review, it is projected that these recommendations could reduce carbon emissions by 25% by 2030. Keywords Carbon Footprint, ISO 14064-1, Greenhouse Gas Emissions, Carbon Border Adjustment Mechanism, Textile Industry, Sustainability