Hidradenitis suppurativa'da sistemik tedavilerin serum inflamatuar biyobelirteçlerine etkisi
Effect of systemic therapies on serum inflammatory biomarkers in hidradenitis suppurativa
- Tez No: 978514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ALTAN FERHATOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: hidradenitis suppurativa, katelisidin, antimikrobiyal peptidler, biyobelirteç, IHS4, biyolojik tedavi, hidradenitis suppurativa, cathelicidin, antimicrobial peptides, biomarker, IHS4, biologic therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: HS'deki heterojen seyir, hastalık aktivitesini objektif yansıtan güvenilir biyobelirteçlere olan ihtiyacı artırmaktadır. Bu çalışma, HS patogenezinde rol oynayan katelisidin, LL-37,S100A7 ve S100A15 serum düzeylerini, (i) sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak, (ii) tedavi sonrası değişimlerini inceleyerek ve (iii) klinik hastalık şiddetiyle ilişkilerini değerlendirerek potansiyel biyobelirteç değerlerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, vaka-kontrol tasarımı ve 3 aylık prospektif bir takip içermektedir. Serum biyobelirteç düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Hastalık şiddeti Hurley evresi ve IHS4 ile, tedavi yanıtı ise HiSCR kriterleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 40 HS ve 16 sağlıklı bireyden oluşan 56 katılımcı dahil edildi. İncelenen biyobelirteçlerin serum düzeyleri, HS hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur (p<0.001). Buna karşın, HS hastalarında yalnızca katelisidin düzeyleri, Hurley / IHS4'le anlamlı ve pozitif korelasyon göstermiştir. (p = 0.042, r= 0.32 / (p = 0.016, r= 0.38) Üç aylık tedavi sonunda, serum katelisidin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş saptanmış (p<0.001) ve bu etki özellikle biyolojik tedavi alan grupta gözlenmiştir. Sonuç: Serum katelisidin, HS'de hastalık şiddetiyle korele olan ve özellikle biyolojik tedavilere yanıt olarak anlamlı şekilde modüle olan dinamik bir biyobelirteç olarak görülmektedir. LL-37, S100A7 ve S100A15'in serum düzeyleri ise HS varlığını göstermede anlamlı farklar sunsa da, hastalık aktivitesini veya tedavi yanıtını izlemede katelisidin kadar tutarlı bir performans sergilememiştir. Bulgularımız, katelisidinin HS'de hastalık aktivitesinin takibi ve tedavi yanıtının değerlendirilmesinde umut verici bir aday olduğunu göstermekte ve bu potansiyelin doğrulanması için daha geniş, prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: An objective, reliable biomarker is needed to effectively monitor the heterogeneous course of hidradenitis suppurativa (HS). This study investigated the potential of serum cathelicidin, LL-37, S100A7 and S100A15 as biomarkers by (i) comparing their levels in HS patients versus healthy controls, (ii) examining changes after treatment, and (iii) evaluating their correlation with clinical disease severity. Methods: Using a case-control design with a 3-month prospective follow-up, serum biomarker levels were measured using ELISA. Disease severity was assessed by Hurley stage, IHS4, while treatment response was determined using HiSCR criteria. Results: A total of 56 participants (40 HS and 16 controls) were included. Serum levels of all biomarkers were significantly lower in HS patients compared to healthy controls (p<0.001). However, only cathelicidin levels showed a significant positive correlation with Hurley stage (p=0.042, r=0.32) and IHS4 (p=0.016, r=0.38). Following a 3-month treatment, serum cathelicidin levels significantly decreased (p<0.001), particularly in the group receiving biological therapy. Conclusion: Our findings suggest that serum cathelicidin is a dynamic biomarker that correlates with disease severity in HS and is significantly modulated in response to treatment, especially with biologics. While serum levels of others were significantly different between HS and controls, they did not perform as consistently as cathelicidin in tracking disease activity or treatment response. We conclude that cathelicidin is a promising candidate for monitoring disease activity and assessing treatment response in HS, and further large-scale, prospective, multicenter studies are needed to confirm this potential.