Toplumdilbilim bağlamında ikidillilik
Bilingualism in the context of sociolinguistics
  1. Tez No: 978526
  2. Yazar: ILYA POZDNYAKOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP BAĞLAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Dilbilim, Western Linguistics and Literature, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: İkidillilik, Toplumdilbilim, Dil politikası, Kimlik inşası, Çokdilli toplumlar, Bilingualism, Sociolinguistics, Language policy, Identity construction, Multilingual societies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ikidillilik olgusu toplumdilbilim bağlamında incelenmiştir. Sovyetler Birliği ve sonrası dönemde, özellikle Rusya Federasyonu sınırları içinde yaşanan tarihsel, siyasi ve kültürel dönüşümlerin bireyler ve toplumlar üzerindeki etkileri çerçevesinde ikidillilik değerlendirilmiştir. Literatürdeki tanımlar ve sınıflandırmalar doğrultusunda ikidilliliğin farklı türleri analiz edilmiş, eğitim süreçleri, kimlik inşası ve dil politikaları bağlamında nasıl biçimlendiği tartışılmıştır. Rusya örneğinde resmî ve yerel diller arasındaki karşılıklı etkileşim ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, çokdilli toplum yapısının bireylerin sosyokültürel kimliği, dilsel tercihleri ve toplumsal katılımı üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bulgular, ikidilliliğin yalnızca dilsel bir olgu değil, aynı zamanda ideoloji, kimlik ve kültür arasında dinamik bir ilişki ağı oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines bilingualism within the framework of sociolinguistics. Focusing on the Soviet and post-Soviet periods, it analyzes how historical, political, and cultural transformations within the Russian Federation have shaped bilingualism. Drawing on definitions and classifications in the literature, the research discusses different types of bilingualism and explores how it has been formed through education, identity construction, and language policies. The interaction between official and local languages in Russia is examined in detail. The main objective of the study is to reveal the effects of multilingual social structures on individuals' socio-cultural identities, linguistic preferences, and social participation. Findings indicate that bilingualism is not merely a linguistic phenomenon but a dynamic intersection of ideology, identity, and culture.