Açık veya kapalı sinüs yükseltme işlemi uygulanmış hastalarda ağız sağlığının ve genel yaşam kalitesinin karşılaştırılması: 3 yıl ve üzeri retrospektif inceleme
Comparison of oral health and overall quality of life in patients who have undergone open or closed sinus lift procedures: A retrospective review of 3 years and behind
- Tez No: 978532
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA BALTACIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Maksiller sinüs, Yaşam kalitesi, Dental implants, Maxillary sinus, Quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Açık ve kapalı sinüs yükseltme operasyonları arasındaki operasyon süresi, kanama, ödem ve hematom gibi semptom farklılıkları, peri-implant dokular ve yaşam kalitesi üzerinde uzun dönem etkiler oluşturabilir. Bu çalışmada kapalı ve açık sinüs yükseltme operasyonu uygulanan hastaların ağız sağlığı ve genel yaşam kaliteleri OHİP-14 ve SF-36 anketleriyle değerlendirildi. Çalışmaya 25-83 yaş aralığında toplam 40 hasta (20 kapalı, 20 açık sinüs yükseltme) dahil edildi. Demografik veriler incelendiğinde yaş, cinsiyet, sigara kullanımı ve sistemik hastalık varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. İmplant özelliklerinde implant sayısı, çapı ve fonksiyon süresi benzerken; implant boyu kapalı sinüs yükseltme grubunda anlamlı derecede daha yüksekti (p>0,05). Peri-implant klinik parametreler karşılaştırıldığında mPI, PİCD, PİDÇ, mGI ve mSKI indeksleri arasında fark saptanmadı. Açık sinüs yükseltme grubunda OHİP-14 toplam puanı ile“fiziksel ağrı”ve“fiziksel yetersizlik”alt başlıkları kapalı sinüs yükseltme grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). SF-36'da ise“emosyonel rol güçlüğü”puanları açık sinüs yükseltme grubunda daha yüksekti (p<0,05). Korelasyon analizinde toplam OHİP-14 skoru ile mSKI ve mGI arasında pozitif; SF-36 genel yaşam kalitesi skoru ile OHİP-14 toplam puanı arasında negatif ilişki bulundu. Ayrıca periodontal indeksler arasında çeşitli düzeylerde anlamlı pozitif korelasyonlar saptandı. Bulgularımız, implant tedavilerinde yalnızca biyolojik başarı kriterlerinin değil, bireyin psikososyal iyilik hâlini de yansıtan yaşam kalitesi göstergelerinin dikkate alınmasının kişiye özgü tedavi planlamalarına katkı sağlayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Differences in operative time and postoperative symptoms such as bleeding, edema, and hematoma between open and closed sinus augmentation procedures may affect long-term peri-implant tissue health and quality of life. This study assessed oral and general health-related quality of life in patients who underwent closed or open sinus augmentation using the OHIP-14 and SF-36 questionnaires. Forty patients aged 25–83 years were included (20 closed, 20 open). Demographic variables showed no significant differences regarding age, sex, smoking, or systemic disease. Implant-related parameters, including implant number, diameter, and functional loading duration, did not differ significantly, while implant length was greater in the closed sinus group (p < 0.05). Peri-implant clinical parameters (mPI, PİCD, PİDÇ, mGI, mSKI) also showed no significant differences between groups. The open sinus group had significantly higher OHIP-14 total scores and higher“physical pain”and“physical disability”subdomain scores (p < 0.05). SF-36 results showed higher“emotional role difficulty”scores in the open group as well (p < 0.05). Correlation analysis revealed positive associations between OHIP-14 scores and both mSKI and mGI, while SF-36 overall scores were negatively correlated with OHIP-14 totals. Several positive correlations were also observed among periodontal indices, including relationships between mPI and PİDÇ, PİCD, and mSKI, as well as between PİDÇ and PİCD, PİDÇ and mSKI, and PİCD and mSKI. These findings indicate that implant treatments should be evaluated not only through biological criteria but also by incorporating patient-centered quality-of-life measures reflecting psychosocial well-being, supporting more individualized treatment planning.