Güvenli bağlanma problemi yaşayan bireyler açısından râbıta
The practice of râbita (spiritual connection with a guide) from the perspective of individuals with insecure
- Tez No: 978544
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAMİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Elest Bezmi'nde bağlanma, Güvenli bağlanma problemi, Râbıta, Rab ile yeniden bağlanma, Attachment in the Elest Bezm, Secure attachment problem, Relation, Reconnection with the Lord
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma güvenli bağlanma problemi yaşayan bireylerin tasavvufi bir uygulama olan râbıta vesilesiyle Rab ile yeniden bağlanma süreçlerini incelemektedir. Tezde, tasavvuf literatüründe yer alan râbıta uygulamaları ile bağlanma teorilerinin sunduğu psikolojik çerçeve birlikte değerlendirilmiş ve iki disiplin arasında ortak bir zemin oluşturulmuştur. Araştırmanın temel problemi, erken çocukluk döneminde ebeveynleri ile güvenli bağlanma yaşayamayan bireylerin, râbıta aracılığı ile zihinsel, duygusal ve davranışsal boyutlarda olumlu bir dönüşüm yaşama olasılığını tartışmaktır. Bu bağlamda, bağlanma problemlerinin dini uygulamalar aracılığı ile telafi edilebilme imkânı sorgulanmış; tasavvuf ve modern psikoloji arasındaki karşılıklı ilişki disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmıştır. Nitel ve kuramsal bir yaklaşımla yürütülen çalışmada, ilgili literatürün taranması sonucu, tasavvuf ve psikoloji alanlarındaki bulgular yorumlayıcı bir çalışma metodu ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, râbıtanın manevi bir uygulama olmakla beraber bireylerin benlik dönüşümü ve güvenli bağlanma süreçlerinde etkili bir rolü olabileceğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, hem tasavvuf geleneği hem de psikoloji araştırmaları açısından özgün bir katkı sunmuş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the processes of reconnecting with God through the Sufi practice of rabita (religious relationship). This thesis examines the psychological framework offered by attachment theories and the practices of Râbıta in Sufi literature, establishing a common ground between the two disciplines. The primary objective of this study is to discuss the possibility of individuals who lack a secure attachment to their parents in early childhood experiencing positive transformation in mental, emotional, and behavioral dimensions through Râbıta. In this context, the possibility of compensating for attachment problems through religious practices is explored, and the interrelationship between Sufism and modern psychology is explored through an interdisciplinary approach. The results demonstrate that Râbıta, while a spiritual practice, can play an effective role in individuals' self-transformation and secure attachment processes.