Ebeveynlerin sağlık okuryazarlığı ve e-sağlık okuryazarlığının çocukların astım kontolü üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of parents' health literacy and e-health literacy on asthma control in children
  1. Tez No: 978576
  2. Yazar: HAZAL GÖNENÇ SAUTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM KARA ELİTOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, Astım Kontrol Testi, E-Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Okuryazarlığı, Asthma, Asthma Control Test, E-health literacy, Health Literacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, astım tanılı çocukların ebeveynlerinin sağlık okuryazarlığı, e-sağlık okuryazarlığı ve astım kontrol düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, 1 Kasım 2024–30 Haziran 2025 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yürütülen tek merkezli prospektif bir klinik araştırmadır. Araştırmaya, 6–11 yaş arası astım tanılı çocuğu bulunan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 125 ebeveyn ile yapılmıştır. Veriler, Çocukluk Çağı Astım Kontrol Testi (C-AKT), TSOY-32 Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ve e-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların çoğunluğunun sağlık okuryazarlığı sınırlı düzeydedir. Sağlık okuryazarlığı düzeyi, ebeveynlerin eğitim ve gelir düzeyiyle pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Sağlık okuryazarlığı, astım kontrolü ve ebeveyn astım bilgi düzeyi ile anlamlı pozitif ilişki göstermiştir. E-sağlık okuryazarlığı ise sağlık okuryazarlığı ile anlamlı korelasyon göstermesine rağmen astım kontrolüyle anlamlı ilişkili bulunmamıştır. Sonuç: Ebeveynlerin sağlık okuryazarlığı düzeyinin arttırılması, çocukluk çağı astım kontrolünü iyileştirmede önemli bir etkendir. Sağlık profesyonellerinin ebeveyn eğitimine yönelik girişimleri, astım yönetiminde başarıyı artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to evaluate the relationship between health literacy, e-health literacy, and asthma control levels in parents of children diagnosed with asthma. Method: This is a single-center, prospective clinical trial conducted at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between November 1, 2024, and June 30, 2025. 125 parents of children diagnosed with asthma aged 6–11 who volunteered to participate were included in the study. Data were collected using the Childhood Asthma Control Test (C-ACT), the TSOY-32 Health Literacy Scale, and the e-Health Literacy Scale. Findings: The majority of participants had limited health literacy. Health literacy levels were positively correlated with parents' education and income levels. Health literacy showed a significant positive correlation with asthma control and parental asthma knowledge. Although e-health literacy showed a significant correlation with health literacy, it was not found to be significantly associated with asthma control. Conclusion: Increasing parental health literacy is an important factor in improving childhood asthma control. Healthcare professionals' parent education initiatives will increase success in asthma management.