Elektrikli, hibrit ve yakıt hücreli taşıt performans analizi ve sürüş çevrimi simülasyonu için MATLAB/Simulink tabanlı bir program uygulamasının geliştirilmesi
An application of MATLAB/Simulink based program development for performance analysis and drive cycle simulation of electric, hybrid and fuel cell vehicle
  1. Tez No: 978577
  2. Yazar: BERKAY AÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UMUT KARAOĞLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrikli araçlar, Enerji yönetimi, Hibrit sistemler, Electric vehicles, Energy management, Hybrid systems
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
Özet
Artan çevresel sorunlar ve yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ihtiyaç, fosil yakıtların kullanımını azaltmaya yönelik çalışmaları hızlandırmıştır. Bu bağlamda, otomotiv sektörü, yakıt tüketimini optimize etmek ve zararlı emisyonları azaltmak için sürdürülebilir enerji sistemlerine ve çevre dostu araç teknolojilerine yönelmiştir. Araştırmalar, elektrik tahrik sistemlerinin geliştirilmesine yoğunlaşmış ve tamamen elektrikli, hibrit ve yakıt hücreli araçların öncelikli bir hedef haline gelmesini sağlamıştır. Bu çalışmada elektrikli, hibrit ve yakıt hücreli araçların performans analizi ve sürüş çevrimi simülasyonu için tekerlekli ve paletli araç modelleri tasarlanmıştır. Modeller, MATLAB/Simulink platformu kullanılarak geliştirilmiş ve kullanıcıların farklı senaryoları test edebilmesi için Performans Analizi ve Sürüş Simülasyon Programı (PADSIP) adlı grafiksel arayüzle desteklenmiştir. Araştırma kapsamında, hibrit ve yakıt hücreli araçların enerji yönetimi stratejileri, hidrojen tüketimi, batarya yönetimi ve araç dinamikleri incelenmiş; zorlu arazi koşullarında çalışan paletli araçlar ile tekerlekli araçların güç gereksinimleri, batarya doluluk oranları ve diğer performans kriterleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma hibrit ve yakıt hücreli araçların enerji yönetimi ve sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarına yenilikçi katkılar sunmakta ve çevre dostu araç teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik pratik çözümler önermektedir. Araştırmanın bulgularının hem akademik literatüre hem de endüstriyel uygulamalara değerli katkılar sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The growing environmental challenges and the increasing demand for renewable energy sources have accelerated efforts to reduce the dependence on fossil fuels. In this context, the automotive industry has shifted towards sustainable energy systems and eco-friendly vehicle technologies to optimize fuel consumption and reduce harmful emissions. Research has primarily focused on the development of electric drive systems, positioning fully electric, hybrid, and fuel cell vehicles as key objectives. In this study, wheeled and tracked vehicle models were designed to perform performance analysis and driving cycle simulation of electric, hybrid, and fuel cell vehicles. The models were developed using the MATLAB/Simulink platform and supported by a graphical user interface called the Performance Analysis and Driving Simulation Program (PADSIP), enabling users to test various scenarios. The research examined energy management strategies, hydrogen consumption, battery management, and vehicle dynamics of hybrid and fuel cell vehicles. Additionally, power requirements, battery state of charge, and other performance criteria of tracked and wheeled vehicles operating under challenging off-road conditions were comparatively evaluated. This work offers innovative contributions to the energy management and sustainable design strategies for hybrid and fuel cell vehicles and presents practical solutions for advancing eco-friendly vehicle technologies. The findings of the study are expected to provide valuable contributions to both academic literature and industrial applications.