Prokalsitonin ölçümü akut kolesistitin şiddetinin derecelendirilmesinde yararlı mıdır?
Is procalcitonin measurement useful in grading the severity of acute cholecystitis?
- Tez No: 978578
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, Tokyo kılavuzları 2018, Prokalsitonin, Acute cholecystitis, Tokyo Guidelines 2018, Procalcitonin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akut kolesistit, lokal inflamatuvar değişikliklerle başlayıp organ yetmezliğine kadar ilerleyebilen, morbidite ve mortaliteye neden olabilen klinikte sık karşılaşılan bir hastalıktır. Hastalığın erken tanı ve şiddetinin belirlenmesi kritik bir öneme sahiptir. Tokyo Kılavuzları 2018 (TG18)'de akut kolesistitin şiddet derecelendirmesi yapılırken prokalsitonin (PCT) ölçümü henüz bu kriterler arasında yer almamaktadır. Ancak şiddet derecelendirmesi için PCT'nin ileride araştırma konusu olabileceği de vurgulanmıştır. Bu çalışmada PCT'nin akut kolesistitin şiddeti hakkındaki etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: 2021-2024 yılları arasında akut kolesistit nedeniyle takip ve tedavi ettiğimiz hastalar retrospektif olarak tarandı. Hastalardan 18 yaş ve üzeri, akut kolesistit tanısıyla yatırılmış olan, ek enfeksiyöz veya inflamatuvar komorbiditesi olmayan 150 hasta çalışmaya dahil edildi. PCT değeri ölçülmemiş olan hastalar ve ek enfeksiyöz- inflamatuvar hastalığı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. TG18 kriterlerine göre hastaların şiddet dereceleri hesaplandı. Hastane kayıtlarından hastaların anamnez ve fizik muayene bulguları, hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik bulguları, tanı esnasında laboratuvar tetkiklerinden rutin olarak gönderilen beyaz küre (WBC) (1–24, 25–48 ve 49–72. saatler), C- reaktif protein (CRP) (1–24, 25–48 ve 49–72. saatler), PCT (1–24, 25–48 ve 49–72. saatler), AST, ALT, GGT, ALP, amilaz, lipaz, total bilirubin, direkt bilirubin ve INR parametreleri ile birlikte yapılmış olan radyolojik görüntüleme bulguları, uygulanan tedaviler, radyolojik girişimler, kültür antibiyogram sonuçları ve kullanılan antibiyoterapi, komplikasyonlar ve hastanede yatış süresi oluşturulan veri giriş formuna kaydedildi. İstatistiksel analizlerde Kruskal–Wallis, Ki-Kare, Mann–Whitney U ve ROC eğrisi yöntemleri kullanıldı, p<0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların %50,7'si (n=76) kadın, %49,3'ü (n=74) erkek olup yaş ortalaması 60,01 ± 16,30 yıl idi. Şiddet derecesi %38,7'si grade 1, %57,3'ü grade 2 ve %4'ü grade 3 şeklindeydi. PCT, CRP ve WBC değerleri (1–24, 25–48 ve 49–72. saatler) TG18'e göre sınıflandırılmış hastalık şiddetiyle karşılaştırıldı. PCT düzeyleri ile tüm şiddet dereceleri arasında tüm zaman dilimlerinde anlamlı fark saptandı (p<0,001). ROC analizine göre PCT'nin grade 2 ve grade 3 olguları grade 1 olgulardan ayırt etmedeki ayırt edici gücü 25–72 saat aralığında yüksekti (AUC≈0,81; duyarlılık %75–80; özgüllük %78–79). WBC'nin tanısal performansı orta düzeyde (AUC≈0,66–0,69), CRP'nin ise özellikle erken dönemde daha yüksekti (AUC=0,79). Sonuç: PCT düzeyleri, akut kolesistitin tüm şiddet dereceleriyle istatistiksel olarak anlamlı ilişki göstermiştir. ROC analizine göre PCT'nin 25-72.saatlerde grade 2 ve grade 3 olguları grade 1 olgulardan ayrımında etkili bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini, ancak tek başına şiddet belirlemede yeterli olmadığını göstermektedir. Çalışma sonuçlarımız, TG18 kılavuzlarında belirtildiği gibi, PCT'nin akut kolesistit şiddet derecelendirmesinde gelecekte kullanılabilirliği desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute cholecystitis is a common clinical condition that begins with local inflammatory changes and may progress to organ failure, leading to significant morbidity and mortality. Early diagnosis and the assessment of disease severity are of critical importance. In the Tokyo Guidelines 2018 (TG18), procalcitonin (PCT) measurement is not yet included among the criteria for severity grading of acute cholecystitis. However, PCT has been emphasized as a potential biomarker that may be investigated for this purpose in future studies. This study aimed to evaluate the effectiveness of PCT in determining the severity of acute cholecystitis. Materials and Methods: Patients who were diagnosed, treated, and followed up for acute cholecystitis between 2021 and 2024 were retrospectively reviewed. A total of 150 patients aged over 18 years, hospitalized with a diagnosis of acute cholecystitis and without infectious or inflammatory comorbidities, were included in the study. Patients without PCT measurement or with additional infectious/inflammatory diseases were excluded. Disease severity was classified according to TG18 criteria. From hospital records, patients' demographic data (age, sex), clinical findings (history and physical examination), laboratory parameters routinely obtained at diagnosis — white blood cell (WBC) count (1–24, 25–48, and 49–72 hours), C-reactive protein (CRP) (1–24, 25–48, and 49–72 hours), PCT (1–24, 25–48, and 49–72 hours), AST, ALT, GGT, ALP, amylase, lipase, total bilirubin, direct bilirubin, and INR — as well as radiological findings, treatments, interventional procedures, culture-antibiogram results, antibiotic regimens, complications, and lenght of hospital stay were recorded in a standardized data collection form. Statistical analyses were performed using the Kruskal–Wallis, Chi-square, Mann–Whitney U, and ROC curve methods. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Of the patients, 50.7% (n=76) were female and 49.3% (n=74) were male, with a mean age of 60.01 ± 16.30 years. According to TG18 severity grading, 38.7% were grade 1, 57.3% were grade 2, and 4% were grade 3. PCT, CRP, and WBC values (1–24, 25–48, and 49–72 hours) were compared with disease severity classified according to TG18. PCT levels showed significant differences among all severity groups across all time intervals (p<0.001). Based on ROC analysis, PCT demonstrated a strong discriminative ability in differentiating grade 2–3 cases from grade 1 within the 25–72-hour interval (AUC ≈ 0.81; sensitivity 75–80%; specificity 78–79%). The diagnostic performance of WBC was moderate (AUC ≈ 0.66–0.69), while CRP showed higher performance, especially in the early phase (AUC = 0.79). Conclusion: PCT levels showed a statistically significant relationship with all severity grades of acute cholecystitis. ROC analysis indicated that PCT could be an effective biomarker for distinguishing grade 2–3 cases from grade 1 during the 25–72 hour period, although it may not be sufficient on its own for severity prediction. These findings support the potential utility of PCT as a future inflammatory marker for severity grading of acute cholecystitis, as suggested in the TG18 guidelines.