Konut fiyatları ve enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisi
The causality relationship between housing prices and inflation
  1. Tez No: 978631
  2. Yazar: ESRA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇAY YAŞAR AKÇALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Ekonometri, Economics, Business Administration, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Konut fiyatları, TodaYamamoto Nedensellik Analizi, Inflation, Housing prices, TodaYamamoto Causality Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Konut piyasası, bireylerin temel barınma ihtiyacını karşılamasının yanı sıra bir yatırım aracı olarak da ekonominin en önemli bileşenlerinden biridir. Özellikle enflasyonist dönemlerde konut, yatırımcılar için değerini koruyan güvenli bir liman olarak görülmektedir. Türkiye'de son yıllarda gözlemlenen yüksek enflasyon oranları ve buna paralel şekilde yükselen konut fiyatları, bu iki değişken arasındaki ilişkinin araştırılmasını daha da önemli hale getirmiştir. Bu tezde, Türkiye'de konut fiyatları ile enflasyon arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Analiz, 2012 yılı Ekim ayından 2025 yılı Nisan ayına kadar olan dönemi kapsamakta olup Türkiye geneli ile İstanbul, Ankara ve İzmir illerine ilişkin aylık konut fiyat endeksleri ile 2023 yılı baz alınarak düzenlenmiş TÜFE verileri dikkate alınmıştır. Çalışmada kullanılan Konut Fiyat Endeksi (KFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Elektronik Veri Dağıtım Sistemi'nden (EVDS) temin edilmiştir. Ekonometrik analizde, serilerin farklı düzeylerde durağanlık gösterebilmesi ihtimalini karşılayabilen Toda-Yamamoto Nedensellik Analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, konut fiyatları ile enflasyon arasında anlamlı ve çift yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, konut piyasasının Türkiye'de makroekonomik istikrar açısından kritik bir rol üstlendiğini ortaya koymakta ve enflasyonla mücadelede konut politikalarının da dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. Bu çalışma, literatüre uzun dönemli ve bölgesel farklılıkları dikkate alan veri seti ile yöntemi açısından katkı sağlamakta; ayrıca politika yapıcılar açısından konut piyasasının enflasyon dinamikleri üzerindeki rolünü daha iyi anlamaya yönelik somut bulgular sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The housing market is one of the most important components of the economy, not only meeting individuals' basic housing needs but also serving as an investment tool. Especially during inflationary periods, housing is considered a safe haven that preserves its value for investors. In recent years, Türkiye has experienced high inflation rates, accompanied by a parallel increase in housing prices, which has further emphasized the importance of examining the relationship between these two variables. This thesis investigates the causal relationship between housing prices and inflation in Türkiye. The analysis covers the period from October 2012 to April 2025 and takes into account both nationwide data and monthly housing price indices for Istanbul, Ankara, and Izmir, along with the Consumer Price Index (CPI), which was revised based on the year 2023. The data were obtained from the Central Bank of the Republic of Türkiye (CBRT) Electronic Data Delivery System (EVDS). For the econometric analysis, the Toda-Yamamoto causality test, which can address the potential issue of different stationarity levels in the series, was employed. The findings reveal a significant and bidirectional causal relationship between housing prices and inflation. These results highlight the critical role of the housing market in Türkiye's macroeconomic stability and demonstrate the necessity of considering housing policies in the fight against inflation. This study contributes to the literature by addressing both the long-term and regional differences, while also providing policymakers with concrete evidence to better understand the role of the housing market in shaping inflation dynamics.