Transatlantik ilişkilerin Avrupa Birliği güvenlik oluşumları üzerindeki etkileri: Güvenlik topluluğu ve toplumsal güvenlik dinamikleri üzerinden ab güvenliğinin çok boyutlu analizi
The effects of transatlantic relations on european union security formations: A multidimensional analysis of the EU security through the security community and societal security dynamics
  1. Tez No: 978630
  2. Yazar: PELİN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK SAMİH GÜLBOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Transatlantik İlişkiler, Avrupa Birliği, NATO, Çoğulcu Güvenlik Topluluğu, Toplumsal Güvenlik, AB Güvenliği ve Güvenlik Anlayışı, Stratejik Özerklik / Stratejik Egemenlik, Transatlantic Relations, European Union, NATO, Pluralistic Security Community, Societal Security, EU Security and Security Understanding, Strategic Autonomy / Strategic Sovereignty
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
Özet
Avrupa Birliği, kuruluş sebebi itibariyle Avrupa kıtasında kalıcı barış ve güvenliğin sağlanması üzerine hayata geçirilmiş bir oluşumdur. Bu nedenle Avrupa Birliği güvenliği, ortak demokratik değerler temelinde toplumlar arası entegrasyonun, çoğulcu bir güvenlik topluluğunun gelişimini sağlaması bağlamında değerlendirilmelidir. AB'nin kurumsal yapısını oluşturduğu Avrupa çoğulcu güvenlik topluluğu açısından güvenliğin kapsamı yalnızca, ortak bir savunma kabiliyetinin geliştirilmesini ve üye ülkelerdeki devlet güvenliğine katkı sağlamayı içermemekte; demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları gibi değerler üzerinden geniş kapsamlı bir toplumsal güvenlik anlayışını içinde barındırmaktadır. Dahası toplumsal güvenlik, AB güvenlik anlayışının özünü oluşturmaktadır. AB güvenliğini çoğulcu güvenlik topluluğu niteliği ve toplumsal güvenliğe verilen önem üzerinden analiz eden bu çalışmada, Birliğin çoğulcu güvenlik topluluğu olarak gelişimini, Batı Avrupa ile Kuzey Amerika arasında kurulan transatlantik ilişkilerin şekillendirdiği ifade edilmektedir. 2. Dünya Savaşı'nın ardından Batı Avrupa ve Kuzey Amerika arasında ortak liberal demokratik değerlere dayanan bir güvenlik topluluğu ilişkisi kurulmuş ve bu ilişki NATO ile Avrupa ekonomik bütünleşmesi üzerinden kurumsallaştırılmıştır. Transatlantik ilişkilerin AB güvenliği üzerinde iki yönlü etkisi bulunduğunu vurgulayan çalışma, Avrupa'da güvenlik ve savunma hareketleri bağlamında maddi etki ile toplumların paylaştığı ortak liberal demokratik değerler bağlamında güvenlik topluluğu etkisini mercek altına almaktadır. AB'nin çoğulcu güvenlik topluluğu niteliği ile toplumsal güvenliğin gelişimi arasındaki ilişki, Emanuel Adler'in çoğulcu güvenlik topluluğu modelinden esinlenilerek, çalışmada geliştirilen bir modelle açıklanmaktadır. Çalışmadaki model, toplumsal güvenliğin gelişimine giden süreçte güçlü sivil toplumlar ile post-modern kimliklerin rolünü vurgulamaktadır. Birlik güvenlik anlayışında ve dış eylemlerinde, temelini oluşturan demokratik değerleri referans almaktadır. Çalışma, Birliğin değerleriyle uyumlu stratejik özerklik arayışı ekseninde, çok boyutlu AB güvenliğine ve güvenlik anlayışına ışık tutarak, literatüre bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
European Union is an entity which has having been into existence based upon fulfilling permanent peace and security on the European continent due to its founding logic. Therefore, European Union security has to be approached in the context that integration among societies provide the development of a pluralistic security community based on common democratic values. The scope of security, in terms of the European pluralistic security community of which the EU has formed institutional structure, does not only include a common defence capability development and contributing to the state security in member countries, but also a comprehensive societal security understanding through values such as democracy, rule of law and human rights. Moreover, societal security consists the core of EU's security understanding. In this study, which analyses the EU security through its quality of pluralistic security community and the importance given to societal security, it is stated that the transatlantic relations between West Europe and North America has shaped Union's development as pluralistic security community. Following World War II, a security community relationship based on common liberal democratic values was established between Western Europe and North America, and this relationship was institutionalized through NATO and European economic integration. Emphasizing that transatlantic relations have a two-way impact on EU security, the study examines the material impact in the context of security and defence movements in Europe, and the security community impact in the context of common liberal democratic values shared by societies. The relationship between the security community qualification of the EU and the development of societal security is explained with a developed model in the study as having been inspired by Emanuel Adler's pluralistic security community model. The model developed in the study emphasizes the role of strong çivil societies and post-modern identities in the course of development of societal security. The Union refers to democratic values on its foundation for its security understanding and external actions. The study aims to contribute to the literature by shedding light on multidimensional EU security and security understanding in line with the search for strategic autonomy compatible with the values of the Union.