Üçüncü sınıf öğrencilerinin problem kurma ve finansal okuryazarlık becerilerinin okul dışı öğrenme ortamında incelenmesi
An investigation of third grade students' problem-posing and financial literacy skills in an out-of school learning environment
- Tez No: 978670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE TURAL SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Finansal okuryazarlık, Matematik, Matematik eğitimi, Matematiksel ilişkilendirme, Müze eğitimi, Okul dışı öğrenme, Problem kurma, Financial literacy, Mathematics, Mathematics education, Mathematical connection, Museum education, Out-of-school learning, Problem posing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Gün geçtikçe artan finansal aktiviteler ve bu aktivitelerin küçük yaş gruplarına inmesiyle birlikte finansal okuryazarlık becerisi ihtiyaç duyulan bir beceri haline gelmiştir. Bireylerin yaşamlarını refah içerisinde sürdürebilmeleri için finansal kavramlar hakkında bilinçli olması, sağlıklı finansal alışkanlıklara sahip olmaları gerekmektedir. Yetişkin bireylerin alışkanlıklarının değiştirilmesi daha zor olabileceğinden dolayı bu alışkanlıkların kazandırılması için çocukluk dönemleri mutlaka iyi değerlendirilmelidir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı; üçüncü sınıf öğrencilerinin müze ortamında gerçekleştirilen etkinlikler yoluyla problem kurma süreçlerinde finansal okuryazarlık becerilerini nasıl kullandıklarını ve matematiksel ilişkilendirmelerinin nasıl geliştiğini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir devlet ortaokulunda öğrenim görmekte olan ikisi kız, dördü erkek öğrenci olmak üzere 6 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Örneklem grubu seçimi yapılırken uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Ziraat Bankası Müzesi'ne uygun olarak müze rehberi geliştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin finansal önbilgilerini ortaya çıkarabilecek yarı yapılandırılmış görüşme formu, müze esnasında öğrenci, araştırmacı ve müze görevlisi arasında geçen diyalogların video ve ses kayıtları, Ön Problem Kurma ve Son Problem Kurma Testi kullanılmıştır. Problem Kurma Testleri araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Verilerin analizinde finansal bilgileri yarı yapılandırılmış görüşme formlarının, problem kurma testlerinin analizinde içerik analizi yapılmıştır. Çalışma gurubundaki öğrencilere müze ziyareti gerçekleştirilmeden önce Ön Problem Kurma Uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonrasında öğrenciler iki defa müzeye götürülerek müze eğitimlerine tabi tutulmuştur. Müze ziyareti sonrasında ise Son Problem Kurma uygulaması yapılarak öğrencilerin müze eğitimi öncesi ve sonrasında problem kurma becerilerinin gelişimi için frekans analizi yapılmıştır. Çalışma müze esnasında araştırmacı, müze görevlisi ve öğrenciler arasında geçen diyaloglardan alıntılarla ve görsellerle desteklenmiştir. Öğrencilerin finansal önbilgilerinin ve alışkanlıklarının iyi düzeyde olduğu, ön problem kurma etkinliklerinde finansal konularla matematiksel ilişkilendirmeleri problem kurma etkinliklerinde genellikle yansıtabildiklerini göstermektedir. Müze esnasında öğrencilerin taksit, birikim, pazarlama konularında eğlenerek bilgi sahibi oldukları, son problem kurma testlerinde günlük hayattan deneyimledikleri taksit, birikim gibi alanlarda daha iyi performans gösterdikleri ortaya çıkmıştır. Buna karşın ön problem kurma ve son problem kurma etkinliklerinde frekans analiziyle yapılan karşılaştırma sonucunda öğrencilerin pazarlama gibi deneyim sahibi olmadıkları alanlarda problem kurma etkinliklerinde bir gelişim ortaya çıkmamıştır. Araştırmanın sonucunda araştırmaya ve uygulamalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the increasing number of financial activities and their extension to younger age groups, financial literacy has become a necessary skill. For individuals to maintain a prosperous life, they need to be knowledgeable about financial concepts and possess healthy financial habits. Since it is more difficult to change the habits of adults, childhood should be effectively utilized as a critical period for developing such habits. In this context, the purpose of the study is to examine how third-grade students use their financial literacy skills and how their mathematical connections develop through problem-posing activities conducted in a museum setting. The study employed a qualitative research design, specifically the case study method. The study group consisted of six third-grade students (two girls and four boys) enrolled in a public primary school located in Çankaya, Ankara, during the 2023–2024 academic year. The participants were selected through a convenient sampling method. In line with the research objectives, a museum guide compatible with the Ziraat Bank Museum was developed. As data collection tools, a semi-structured interview form designed to reveal students' prior financial knowledge, video and audio recordings of the interactions among students, the researcher, and the museum guide during the museum visit, as well as Pre-Problem Posing and Post-Problem Posing Tests were used. The Problem Posing Tests were developed by the researchers. Data obtained from the semi-structured interviews and the problem-posing tests were analyzed using content analysis. Before the museum visit, students participated in a Pre-Problem Posing activity. Afterwards, they attended two museum sessions. Following the museum visits, a Post Problem Posing activity was conducted to analyze the development of students' problem-posing skills before and after the museum education through frequency analysis. The study was supported with excerpts from the dialogues among the researcher, museum guide, and students, as well as with visual materials. Findings revealed that students had a good level of prior financial knowledge and habits. In the pre-problem-posing activities, they were generally able to reflect their financial knowledge into mathematical contexts while posing problems. During the museum activities, students enjoyed learning about topics such as installments, savings, and marketing. The post-problem-posing tests showed that students performed better in problem-posing tasks related to familiar, real-life financial contexts such as savings and installments. However, frequency analysis comparing the pre- and post-problem-posing activities indicated no significant improvement in topics like marketing, where students had limited prior experience. Based on these findings, suggestions were made for future research and educational practices.