Farklı şeffaf plak materyalleri üzerinde oluşturulan biyofilm tabakasına yaygın olarak kullanılan temizlik yöntemi ve ajanlarının etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of commonly used cleaning methods and agents on biofilm layers formed on different clear aligner materials
- Tez No: 997715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN PAŞAOĞLU BOZKURT, DOÇ. DR. EMRE KAYALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Clear aligner, biofilm formation, antiseptic agent, microbial adhesion, disinfection methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Ortodontik tedavide estetik ve konfor açısından öne çıkan şeffaf plaklar, günümüzde yaygın olarak tercih edilen apareyler haline gelmiştir. Ancak bu apareylerin uzun süreli ağızda kalması, bakteriyel kolonizasyonu kolaylaştırarak biyofilm oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu çalışmada, farklı materyallerden üretilmiş şeffaf ortodontik plakların mikrobiyal adezyon ve biyofilm oluşumu düzeyleri değerlendirilmiş, ayrıca bu biyofilmlere karşı uygulanan çeşitli temizlik ajanlarının etkinlikleri karşılaştırılmıştır. Çalışmada ClearCorrect, Invisalign, Orthero, Graphy ve Sia marka plak materyalleri kullanılmıştır. İn vitro ortamda 168 saatlik inkübasyon süresince Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus ve Candida albicans türlerinden oluşan mikrobiyal karışımların bu plak yüzeylerinde oluşturduğu biyofilmler kristal viyole boyama yöntemiyle kantitatif olarak analiz edilmiştir. Temizlik ajanları tablet, köpük ve sıvı formda olup üretici talimatlarına uygun şekilde uygulanmıştır. Tablet formüllerin özellikle Candida albicans biyofilmine karşı daha etkili olduğu, köpük ajanların ise daha düşük biyofilm eliminasyonu sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca, materyal türüne bağlı olarak biyofilm eliminasyonu değişkenlik göstermiş, Sia plakları en az biyofilm birikimi gösteren materyal olurken, ClearCorrect en yüksek biyofilm tutulumuna sahip materyal olarak bulunmuştur. İstatistiksel analizler sonucunda dezenfektan tipi, plak türü ve bakteri türünün biyofilm eliminasyonu üzerinde ayrı ayrı ve birlikte anlamlı etkilere sahip olduğu saptanmıştır (p<0.05). Genelleştirilmiş Doğrusal Modeller ve Post Hoc testler aracılığıyla bu etkiler detaylı şekilde ortaya konmuştur. Özellikle Candida biyofilmine karşı en etkili ajanların sırasıyla klorheksidin, HybenX ve Corega olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ultrasonik temizliğin mekanik olarak S. mutans biyofilmi üzerinde etkili olduğu ancak Candida biyofilmi karşısında yetersiz kaldığı gözlemlenmiştir. Klorheksidin, çalışmada yer alan tüm mikroorganizmalar için en yüksek biyofilm eliminasyonu sağlayan ajan olmuştur. Bu çalışma, şeffaf plak tedavisi gören bireylerde ağız hijyeninin sürdürülmesinde materyal özelliklerinin ve temizlik protokollerinin belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, klinik uygulamalarda hasta eğitimine yönelik kişiselleştirilmiş temizlik önerilerinin geliştirilmesi açısından yol gösterici niteliktedir. Ayrıca, uzun süreli plak kullanımında mikrobiyal yük artışına dikkat çekilerek, periyodik plak değişimi ve etkili temizlik stratejilerinin gerekliliği vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler; Şeffaf plak, biyofilm oluşumu, antiseptik ajan, mikrobiyal adezyon, dezenfeksiyon yöntemleri
Özet (Çeviri)
Clear aligners, which stand out in orthodontic treatment in terms of aesthetics and comfort, have become widely preferred appliances today. However, prolonged intraoral use of these appliances facilitates bacterial colonization and creates a favorable environment for biofilm formation. In this study, the levels of microbial adhesion and biofilm formation on orthodontic aligners produced from different materials were evaluated, and the efficacy of various cleaning agents applied to these biofilms was compared. The aligner materials tested included ClearCorrect, Invisalign, Orthero, Graphy, and Sia. During a 168-hour incubation period under in vitro conditions, biofilms formed by microbial mixtures consisting of Streptococcus mutans, Lactobacillus acidophilus, and Candida albicans on these aligner surfaces were quantitatively analyzed using the crystal violet staining method. The cleaning agents were applied in tablet, foam, and liquid forms in accordance with the manufacturers' instructions. Tablet formulations were found to be more effective particularly against Candida albicans biofilms, while foam agents provided lower levels of biofilm elimination. Additionally, biofilm removal varied depending on the material; Sia aligners showed the lowest amount of biofilm accumulation, whereas ClearCorrect exhibited the highest. Statistical analyses demonstrated that disinfectant type, aligner material, and microorganism species had statistically significant individual and combined effects on biofilm elimination (p<0.05). These effects were further detailed through Generalized Linear Models and Post Hoc tests. Among the agents, chlorhexidine, HybenX, and Corega tablets were found to be the most effective against Candida biofilms. Ultrasonic cleaning was observed to be mechanically effective against S. mutans biofilms but insufficient for Candida. Chlorhexidine was the most effective agent across all tested microorganisms in terms of biofilm elimination. This study emphasizes that the material properties of clear aligners and the chosen cleaning protocols play a critical role in maintaining oral hygiene for patients undergoing aligner therapy. The findings provide guidance for the development of personalized cleaning recommendations in clinical practice. Furthermore, the study highlights the importance of periodic aligner replacement and effective hygiene strategies due to the potential increase in microbial load associated with prolonged use.