Anadolu âşıklığında kültürel bellek: Doğu Anadolu sahası
Cultural memory in Anatolian minstrelsy: Eastern Anatolia field
  1. Tez No: 978695
  2. Yazar: FATMA PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER METE TAŞLIOVA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlam arayışı, Anlam evreni, Anlambilimsel konu rolleri modeli, Aşık edebiyatı, Göstergebilimsel analiz, Kültürel bellek, Search for meaning, Meaning universe, Semantic model of thematic roles, Minstrel literature, Semiotic analysis, Cultural memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Âşıklık; toplumsal değerlerin, ahlaki kodların ve kültürel mirasın kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan bellek alanıdır. Araştırmanın temel amacı, 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar yaşamış Doğu Anadulu âşıklığının temsilcilerinin eserlerinden hareketle, halk hikâyelerinin, serencamların ve şiirlerin kültürel belleğin oluşumundaki işlevini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda âşıklık“metinlerarasılık”ve“yazınsal göstergebilim”yöntemleriyle incelenmiş; halk hikâyelerinde yer alan anlatısal yapılar, değer nesneleri, eyleyenler ve bellek aktarım biçimleri irdelenmiştir. Âşıkların tasnifi olan halk hikâyeleri, Paris Göstergebilim Ekolü'nün günümüz temsilcilerinden Denis Bertrand'ın“Anlatı İzlencesi”modeline göre ele alınmıştır. Metinlerarasılığın alt başlıklarıyla, âşıkların eserlerinde bulunan ortaklıklar belirlenerek bunların Türk kültür belleğine ne yönde hizmet ettiği açıklanmıştır. Çalışmada ayrıca, bireysel ve toplumsal bellek ilişkisinin âşıklığa yansımaları değerlendirilmiş, otobiyografik belleği şekillendiren etmenler“eksiklik”duygusu ve“çekmece”imgesi kapsamında ele alınmıştır. Sonuç olarak âşıklarının eserlerinin kültürel belleği canlı tutan, toplumsal kimliği pekiştiren ve kültür aktarımında rol üstlenen değer olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Minstrelsy is a field of memory that enables the transmission of social values, moral codes and cultural heritage from generation to generation. The main purpose of the research is to reveal the function of folk tales, serencams and poems in the formation of cultural memory, based on the works of the representatives of Eastern Anatolian minstrelsy who lived from the 17th century to the 20th century. In this context, minstrelsy was examined through the methods of“intertextuality”and“literary semiotics”; narrative structures, value objects, actors and forms of memory transfer in folk tales were examined. Folk tales, which are the classification of minstrels, were discussed according to the“Narrative Program”model of Denis Bertrand, one of the present-day representatives of the Paris Semiotics School. With the subheadings of intertextuality, the commonalities found in the works of minstrels are determined and how they serve Turkish cultural memory is explained. In addition, the study evaluated the reflections of the relationship between individual and social memory on minstrelsy, and the factors shaping autobiographical memory were discussed within the scope of the feeling of“lack”and the“drawer”image. As a result, it has been tried to be revealed that the works of minstrels are a value that keeps cultural memory alive, reinforces social identity and plays a role in cultural transmission.