Optik konusunun teknoloji destekli öğretiminin üniversite öğrencilerinin kavramsal anlamalarına etkisi
The effect of technology integrated teaching of optics on university students' conceptual understanding
  1. Tez No: 978755
  2. Yazar: BUKET İNANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇORAMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, Physics education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Ortaokul ve lise düzeyinde verilen fen bilimleri ve fizik derslerinde yer alan optik konusu aynı zamanda günlük yaşamda da sıklıkla karşılaşılan ve önem arz eden konuların başında gelmektedir. Öğrenciler ortaokul kademesinde optik konusu öğrendikten sonra onlardan lise kademesinde bu konuyu daha detaylı ve kavramsal düzeyde derinleştirmesi beklenmektedir. Günümüzde öğrencilerin lisans düzeyine gelene kadar almış oldukları optik eğitimi sonucunda hala kavram yanılgılarına sahip oldukları bilinmektedir. Bu araştırmanın amacı, optik konularının teknoloji destekli öğretiminin fen bilgisi öğretmen adaylarının kavramsal anlama düzeylerine etkisini incelenmektir. Literatürde gerçekleştirilen çalışmalar incelendiğinde, geleneksel yöntem ile aktarılan ders içeriğinin eksiklikleri gidermede yetersiz olduğu görülmüş ve bu kapsamda Algodoo Simülasyon Programı kullanılarak teknoloji destekli öğretim süreci planlanmıştır. Araştırma Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği programı kapsamında öğrenim gören 28 kız ve 2 erkek öğrenci olmak üzere toplam 30 öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, öğretmen adaylarının optik konularındaki anlama düzeylerini tespit etmek amacıyla“Optik Kavrama Testi (OKT)”kullanılmıştır. Uygulama öncesinde yapılan ön test ve uygulama sonrası yapılan son test verileri detaylı olarak incelendiğinde ise öğretim öncesinde kavramsal anlamda sıkıntıların olduğu öğretim sonrasında ise bu sıkıntıların çoğunun giderildiği ve kavramsal değişim ve kavramsal anlamada ilerleme kaydedildiği görülmüştür. Bu durum, fen bilimleri ve fizik eğitiminde öğretmenlerin ders içeriğinde teknolojinin etkin kullanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The topic of optics, which is included in science and physics courses at the middle and high school levels, is one of the most prominent subjects that students frequently encounter in daily life and that carries significant importance. After learning the basics of optics in middle school, students are expected to deepen their understanding of this subject conceptually and in greater detail at the high school level. However, it is well known that even by the time students reach the undergraduate level, they still retain certain misconceptions about optical concepts. This study aims to examine the effect of technology-supported instruction on pre-service science teachers' conceptual understanding of optics. A review of the relevant literature indicates that traditional teaching methods are inadequate in overcoming instructional shortcomings; accordingly, a technology-enhanced learning process was designed through the use of the Algodoo Simulation Program. The study was conducted with a total of 30 pre-service teachers—28 female and 2 males—enrolled in the Science Education Program at the Faculty of Education, Balıkesir University. As a data collection tool, the Optics Conceptual Understanding Test was employed to determine the participants' levels of conceptual understanding in optics. A detailed analysis of the pre-test administered before the instruction and the post-test conducted after the instruction revealed that while conceptual difficulties were present prior to the instruction, most of these difficulties were resolved afterward, leading to significant progress in conceptual understanding and conceptual change. These findings highlight the importance of effectively integrating technology into science and physics education to enhance conceptual learning and reduce misconceptions.