The relationship between social assistance and labor force participation: The case of Turkey
Sosyal yardımlar ve işgücüne katılım ilişkisi: Türkiye örneği
- Tez No: 978759
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR HAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal yardım, İş gücüne katılım, Social assistance, Labor force participation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de sosyal yardımların işgücüne katılım üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde bu ilişkiye dair bulgular genellikle çelişkilidir ve ülke koşullarına göre farklılaşmaktadır. Bu çerçevede, 2006–2025 dönemine ait aylık verilerle OLS modeli, 2014–2024 dönemine ait bölge, cinsiyet ve eğitim düzeyine göre yapılandırılmış panel verilerle ise karma etkili bir model tahmin edilmiştir. Bulgular, sosyal yardımların işgücüne katılım oranı üzerinde zayıf ancak negatif bir etkiye işaret etmektedir. Ayrıca, cinsiyet, eğitim düzeyi ve özellikle bölgesel farklılıkların dikkate alınmasının politika tasarımında kritik öneme sahip olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, sosyal yardım politikalarının işgücü piyasasına olası caydırıcı etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to empirically examine the impact of social assistance on labor force participation in Turkey. The existing literature reveals that findings on this relationship are often mixed and vary across countries and contexts. Within this framework, a two-stage empirical strategy was employed: an Ordinary Least Squares (OLS) model using monthly data for the 2006–2025 period, and a multilevel mixed-effects model based on a regional panel dataset covering 2014–2024, which incorporates dimensions of region, gender, and education level. The results indicate a weak yet negative effect of social assistance on labor force participation. Moreover, the findings highlight the importance of considering gender, education level, and especially regional disparities in the design of social policy. Overall, the results emphasize that potential disincentive effects of social assistance programs on labor market participation should not be overlooked in policy formulation.