Posthumanist ethics in Margaret Atwood's Oryx and Crake and Philip K. Dick's do Androids Dream of Electric Sheep?
Margaret Atwood'un Oryx and Crake ve Philip K. Dick'in Do AndroidsDream of Electric Sheep? romanlarında posthümanist etik
  1. Tez No: 978805
  2. Yazar: RANIA R. A. ABUSHAMALA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Posthümanizm, Etik, Yapay Yaşam, Genetik Mühendislik, Androidler, Posthumanism, Ethics, Artificial Life, Genetic Engineering, Androids
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anglo Amerikan Edebiyatı ve Yaratıcı Yazarlık Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Margaret Atwood'un Oryx and Crake ve Philip K. Dick'in Do Androids Dream of Electric Sheep? romanlarında posthümanist etik anlayışını ele almaktadır. Çalışma, her iki eserde yapay yaşam, genetik mühendislik ve ekolojik çöküş temsilleri aracılığıyla hümanist ahlaki çerçevelerin sorgulandığını göstermektedir. Rosi Braidotti, Donna Haraway ve Cary Wolfe'un kuramsal yaklaşımlarından hareketle, etik anlayışın tür temelli değil; ilişkisel ve duygulanımsal bir biçimde yeniden kurgulandığı savunulmaktadır. Karşılaştırmalı edebiyat analizi üzerinden, spekülatif kurgunun teknolojik melezlik ve insan/insan-dışı sınırlarının belirsizleştiği bir dünyada etik sorumluluğu yeniden düşünmeye imkân sunduğu ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores posthumanist ethics in Margaret Atwood's Oryx and Crake and Philip K. Dick's Do Androids Dream of Electric Sheep?. It examines how both novels challenge humanist moral frameworks by portraying artificial life, genetic engineering, and ecological collapse. Drawing on theorists such as Rosi Braidotti, Donna Haraway, and Cary Wolfe, the study argues that both texts envision ethics as relational and affective rather than species-based. Through comparative literary analysis, the thesis demonstrates how speculative fiction reimagines ethical responsibility in a world shaped by technological hybridity and blurred human/nonhuman boundaries.