Posthümanist feminizm bağlamında sinemada dönüşen kadın imgesi
Transformation of the female image in cinema in the context of post humanist feminism
- Tez No: 961813
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Posthümanizm, Feminizm, İmge, Sinema, Kadın, Posthumanism, Feminism, Image, Cinema, Woman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, Advantageous (2015), I'm Mother (2019), Possessor (2020) ve The Substance (2024) filmleri üzerinden posthümanist feminizm kuramı bağlamında kadın bedeninin sinemasal temsiline odaklanan tematik bir çözümleme sunmaktadır. Araştırmanın temel amacı; bedenin yeniden inşası, annelik ve yapay üreme, güzellik ve normatif kadınlık, insan olmayan varlıklarla kurulan etik ilişkiler ile kimlik, bellek ve öznenin parçalanması temaları etrafında kadın bedeninin sinemasal yansımalarını anlamak ve tartışmaktır. Kuramsal çerçeve, Donna Haraway'in siborg kuramı, Karen Barad'ın failci gerçekçiliği ve Rosi Braidotti'nin posthüman etik anlayışı doğrultusunda şekillendirilmiştir. Literatür taraması ve betimsel analiz sonucunda belirlenen temalar üzerinden filmler tematik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular, kadın bedeninin ele alınan filmlerde sabit, doğal veya yalnızca biyolojik bir gerçeklik olarak değil; teknoloji, toplumsal normlar ve arzu ile sürekli yeniden inşa edilen, dinamik ve ilişkisel bir alan olarak temsil edildiğini göstermektedir. Kadın bedeni, sadece bir varlık biçimi değil; üretim, dönüşüm ve iktidar süreçlerinin odağında yer alan aktif bir fail olarak konumlanmaktadır. Bununla birlikte, sinemadaki temsillerde, posthümanist feminizmin özgürleştirici vaatlerinin aksine, kadın bedeninin yeni baskı, denetim ve tahakküm mekanizmalarının aracı haline geldiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study offers a thematic analysis of the representation of the female body within the framework of posthumanist feminism through the films Advantageous (2015), I'm Mother (2019), Possessor (2020), and The Substance (2024). The main objective is to examine and discuss cinematic representations of the female body around the themes of bodily reconstruction, motherhood and artificial reproduction, beauty and normative femininity, ethical relations with non-human entities, and the fragmentation of identity, memory, and subjectivity. The theoretical framework is shaped by Donna Haraway's cyborg theory, Karen Barad's agential realism, and Rosi Braidotti's understanding of posthuman ethics. Based on a literature review and descriptive analysis, key thematic categories were identified, and the films were analyzed accordingly using thematic analysis. Findings reveal that the female body in these films is not portrayed as a fixed, natural, or purely biological reality, but rather as a dynamic and relational domain that is continuously reconstructed through technology, societal norms, and desire. The body is positioned not merely as a form of being, but as an active agent at the center of processes of production, transformation, and power. However, the cinematic representations frequently invert the emancipatory promises of posthumanist feminism, showing the female body as a site of new forms of oppression, control, and domination.