Göstergebilime dayalı metin çözümlemelerinin 7. sınıf öğrencilerinin hikaye edici metin çözümleme ve yazma becerileri üzerindeki rolü
The role of semiotics-based text analysis on 7th grade students' narrative text analysis and writing skills
- Tez No: 978820
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Turkish education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Göstergebilim anlam ve anlamladırma süreçlerini disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alan sistematik ve işlevsel bir yöntemdir. Geleneksel yaklaşımların ötesine geçen; metni yüzeysel düzeyden derin yapıya doğru çözümlemeye ve derin yapıdan yüzey yapıya doğru anlam üretimi gerçekleştirmeye olanak tanıyan yapısıyla bireyin anlama sürecini kolaylaştırmakta ve yazılı anlatım sürecinde duygu ile düşüncelerin daha tutarlı ve planlı bir şekilde yansıtılmasına katkı sunmaktadır. Bu yönüyle göstergebilimsel yöntem Türkçe eğitimi açısından önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. Ancak özellikle okuma ve metin çözümleme alanlarında sıkça başvurulan bu yöntemin yazma becerisinin geliştirilmesi bağlamında yeterince değerlendirilmediği ve bu alana yönelik çalışmaların sınırlı sayıda olduğu gözlemlenmektedir. Bu araştırma göstergebilime dayalı metin çözümleme çalışmalarının 7. sınıf öğrencilerinin hikâye edici metin çözümleme ve yazma becerileri üzerindeki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Uygulama sürecinde öğrencilere öncelikle göstergebilimsel kavramlar tanıtılmış ardından bu kavramların metinler üzerinde nasıl kullanılacağı örneklendirilmiş ve son aşamada öğrencilerin kendi yazılı ürünlerini oluşturacakları etkinliklere yer verilmiştir. Süreç boyunca öğrencilerin göstergebilimsel kavramları içselleştirmeleri hedeflenmiş ve yazma becerilerinde gözlemlenen gelişmeler nitel verilerle desteklenmiştir. Araştırma sürecinde göstergebilime dayalı olarak yürütülen metin çözümleme çalışmaları ve yazma etkinliklerinin öğrencilerin okuduğunu anlama, metin çözümleme ve yazılı anlatım becerilerini olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle hikâye edici metin yazımı kapsamında göstergebilimsel yöntemlerin kullanımı öğrencilerin taslak oluşturma, metni yapılandırma ve karakterleri işlevsel biçimde kurgulama becerilerini geliştirmiştir. Çalışma sonucunda göstergebilimin yalnızca okuma ve çözümleme süreçlerinde değil aynı zamanda yazma eğitimi bağlamında da etkili ve dönüştürücü bir araç olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konmuştur
Özet (Çeviri)
Semiotics is a systematic and functional method that addresses the processes of meaning and interpretation with an interdisciplinary approach. It goes beyond traditional approaches; its structure allows for the analysis of text from the surface level to the deep structure and the generation of meaning from the deep structure to the surface structure, facilitating the individual's comprehension process and contributing to the more consistent and planned reflection of emotions and thoughts in the written expression process. In this respect, the semiotic method is considered an important tool in Turkish language education. However, it has been observed that this method, frequently used especially in reading and text analysis, has not been adequately evaluated in the context of developing writing skills, and studies in this area are limited. This research aims to examine the role of semiotics-based text analysis on the narrative text analysis and writing skills of 7th-grade students. The study employed the action research method, a qualitative research design. During the application process, students were first introduced to semiotic concepts, then provided examples of how to apply these concepts to texts, and finally, activities were conducted in which students created their own written products. Throughout the process, the goal was for students to internalize semiotic concepts, and the observed improvements in their writing skills were supported by qualitative data. The research concluded that semiotic-based text analysis and writing activities positively impacted students' reading comprehension, text analysis, and written expression skills. The use of semiotic methods, particularly in narrative text writing, improved students' skills in drafting, text structuring, and character construction. The study demonstrated that semiotics should be considered an effective and transformative tool not only in the reading and analysis processes but also in the context of writing instruction.