Implementation of blockchain technology to enhance quality management within supply chains
Tedarik zincirlerinde kalite yönetimini artırmak için blok zincir teknolojisinin uygulanması
  1. Tez No: 978831
  2. Yazar: FATOUMATA SIDIBE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ GÜNALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Blokzincir teknolojisi, kalite yönetimi, tedarik zincirleri, dağıtık defterler, merkeziyetsizlik, Blockchain technology, quality management, supply chains, distributed ledgers, decentralization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Merkeziyetsizlik, şeffaflık ve güvenlik gibi özellikleriyle blokzincir teknolojisi, tedarik zinciri yönetimi de dahil olmak üzere birçok araştırma alanı için umut verici bir araç olarak kendini göstermektedir. Blokzincirin tedarik zincirleri üzerindeki etkisine dair çok sayıda çalışma bulunmasına rağmen, tedarik zincirlerinde kalite yönetimi uygulamalarını destekleme potansiyeli olan blokzincir özellikleri hâlâ yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, uygulayıcıların görüşlerinden yararlanarak belirli blokzincir özelliklerinin tedarik zinciri kalite yönetimi uygulamaları üzerindeki potansiyel etkisini ölçmektir. Görevin teknolojiyle ne derece örtüştüğünü ölçen analitik bir çerçeve olarak Görev-Teknoloji Uyum (TTF) modeli kullanılmıştır. Veriler, 145 uzmandan 5'li Likert ölçeğine dayanan çevrim içi bir anket yoluyla toplanmış ve analiz için Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) yöntemi kullanılmıştır. Geliştirilen dokuz hipotezden beşi istatistiksel olarak desteklenmiş; izlenebilirlik, dağıtık defter, değiştirilemezlik ve güvenlik gibi blokzincir özelliklerinin tedarik zinciri kalite yönetimi uygulamalarıyla anlamlı ilişkiler sunduğu görülmüştür. Diğer hipotezler ise istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bulgular, kuramsal olarak temellendirilmiş iddialarla uygulayıcıların blokzincir yetkinliklerine ilişkin anlayışı arasında bir farklılık olduğunu göstermekte ve yeni teknolojilere dair profesyonel farkındalığın artırılması ile gelecekteki araştırmaların gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
With features like decentralization, transparency, and security, blockchain presents itself as a promising tool for many research areas, including supply chain management. Despite numerous studies on the impact of blockchain in supply chains, an area remains under-researched: the potential of blockchain features in supporting quality management practices in supply chains. The aim of the study is to measure the potential of specific blockchain features impacting specific supply chain quality management (SCQM) practices using insights from practitioners. A Task-Technology Fit model is used as the analytical framework, measuring how likely the technology is to support the task. A quantitative method was used by gathering data from 145 professionals through a 5-point Likert scale online survey, and a Partial Least Squares Structural Equation Modelling (PLS-SEM) was used to analyze the data. Out of the nine developed hypotheses, five were statistically supported, indicating that blockchain features like traceability, distributed ledger, immutability, and security presented significant relationships with SCQM practices. The other hypotheses showed no statistical significance. These findings suggest a disparity between theoretically grounded claims and practitioners' understanding of blockchain capabilities, introducing the need for further research and awareness of professionals regarding new technologies.