Biberde (capsicum annuum L.) in vitro androgenezis ve anterlerin içsel ABA miktarına bazı faktörlerin etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of some factors on the in vitro androgenesis and endogenous ABA content of anthers in pepper (capsicum annuum L.)
- Tez No: 97888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE TIPIRDAMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Capsicum annuum L. (Biber), embriyogenezis, androgenezis, anter kültürü, aktif kömür, soğuk şoku, in vitro, Capsicum annuum L. (Pepper), embriyogenesis, androgenesis, anther culture, activated charcoal, cold shock treatment, in vitro
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada, Capsicum annuum L. (biber) tomurcuklarına +4°C de 48 ve 96 saat sürelerde bekletilerek yapılan soğuk şoku uygulamalarının, %0.8 ağarla katılaştınlmış, %3 sakkaroz içeren Murashige Skoog (MS) temel besin ortamına %0.25 oranmda katılan aktif kömürün, 4 mg/1 Naftalen asetik asit (NAA) + 1 mg/1 Benzil adenin (BA) ve 1 mg/1 NAA + 4 mg/1 BA hormon kombinasyonlarının anter kültüründe embriyo oluşturma oranı üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca bu uygulamaların anterlerdeki içsel Absisik asit (ABA) miktarı üzerine etkileri araştırılmıştır. Anter kültürü için parafin yöntemi ve asetokarmin boyama yöntemi ile 1. polen mitozundaki ve tek çekirdekli mikrosporlan içerdiği belirlenen anterler kültüre alınmıştır. Çalışmanın sonuçlan şöyle özetlenebilir: 1. Hiçbir ön uygulama yapılmayan kontrol grubu anterleri, bu denemelerde 4 mg/1 NAA + 1 mg/1 BA hormon kombinasyonu ve aktif kömür katkısı içeren MS ortamlarında iyi performans göstermiş, iki yıl tekrarlanan denemelerde sırasıyla %12.5 ve %7.5 civarında androgenetik embriyo elde edilmiştir. 2. Soğuk şoku uygulaması yapılan anterlerden aktif kömür içeren ve içermeyen her iki hormon kombinasyonunda da embriyo oluşumu sağlanamamıştır. 3. Tomurcuklara soğuk şoku uygulaması ve besin ortamına aktif kömür katkısı anterlerdeki ABA miktarını azaltmıştır. 4. Anterlerdeki ABA miktarmdaki azalma ile embriyo oluşumu arasında bir ilişki olmadığı belirlenmiştir. 5. Besin ortamına katılan büyüme düzenleyici kombinasyonu ve aktif kömürün biber anter kültüründe embriyo oluşturma frekansı üzerinde, soğuk şoku uygulamalarına göre daha etkin rol oynayan faktörler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the effects of cold shock treatments at +4°C 48 and 96 hour on Capsicum annuum L. (pepper) buds, addition of 0.25% activated charcoal to the Murashige Skoog (MS) basal nutrient medium suplemented with 0.8% agar, 3% saccharose and naphtalen asetic acid (NAA) +1 mg/1 benzyl adenin (BA) and 1 mg/1 NAA +4 mg/1 BA hormone combinations on embriyo formation ratio were examined. And also the effects of these treatments on the ABA content of the anthers were investigated. For anther culture anthers were cultured consisting microspores at 1st polen mitosis and uninucleate stage examined with parafin method and asetocarmine squash method. The results of study can be summarized as follows: 1. In these experiments, anthers with no cold shock treatment (control) on MS medium with 4 mg/1 NAA +1 mg/1 BA hormone combinations and activated charcoal yielded relatively favorable results, in the experiments that repeated two years androgenetic embriyo production were about 12.5 % and 7.5 % respectively. 2. From the cold pre-treated anthers on MS medium supplemented with both hormone combinations, in the presence and absence of activated charcoal, embriyo formation is not provided.. 3. Cold shock treatments on buds and addition of activated charcoal to nutrient medium decreased the ABA contents of anthers 4. It is found out that there isn't a relationship between decreases in ABA content of anthers and embriyo formation. 5. The addition of growth regulator combination and activated charcoal to nutrient medium are found to be playing more effective role than cold shock treatments on embriyo formation frequency in pepper anther culture.