Gıda imajı ve gıda neofili-neofobi düzeylerinin gıda israf davranışı üzerindeki etkileri: İstanbul'u ziyaret eden turistler üzerine bir inceleme
The effects of food image and food neophilianeophobia levels on food waste behavior: A study on tourists visiting Istanbul
- Tez No: 978926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM YALÇIN KAYIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gıda israfı, Gıda neofobi, Gıda neofili, Gıda imajı, Food Waste, Food Neophobia, Food Neophilia, Food Image
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Gıda israfı dünya çapında etkisi bulunan ve azaltılması için tüm paydaşların rol almasını gerektiren sorunlardan biridir. Gıda imajı ile gıda neofobi ve gıda neofili eğilimleri ise gıda israfına etki eden önemli unsurlardandır. Yiyecek ve içecek faaliyetlerinin yoğun yaşandığı turizm sektöründe tüketici davranışlarını anlamlandırabilmek sektörde gerçekleşecek gıda israfını azaltmak bakımından önem taşımaktadır. Bu çalışmada katılımcıların algıladıkları gıda imajları, gıda neofobi ve gıda neofili eğilimleri ölçülerek gıda israfı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmada kolayda örnekleme yöntemi ile İstanbul'u ziyaret eden yerli ve yabancı turist olmak üzere analize dahil edilme şartlarını karşılayan 416 katılımcıya yüz yüze ve çevrimiçi anket formu ile ulaşılmıştır. Elde edilen soru formalarından eksik verili ve uç değerlere sahip olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Normal dağılımları ve güvenilirlikleri analiz edilen verilerin uygunluğu tespit edilmiştir. Daha sonra doğrulayıcı faktör analizi ile uyum iyiliği değerleri incelenmiş ve YEM ile hipotezler test edilmiştir. Buna göre çalışmanın her üç hipotezi de desteklenmiştir. Başka bir deyişle çalışmanın bağımsız değişkenleri olan gıda imajı, gıda neofobi ve gıda neofili farklı oranlarda bağımlı değişken olan gıda israfı üzerindeki etkiyi açıklamıştır. Çalışmanın sonunda kişilere, işletmelere ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Food waste is a globally significant issue that requires the involvement of all stakeholders to mitigate. Food image, along with food neophobia and food neophilia tendencies, are among the key factors influencing food waste. Understanding consumer behavior in the tourism sector, where food and beverage activities are highly prevalent, is crucial for reducing food waste in the industry. This study examines the effects of participants' perceived food images, food neophobia, and food neophilia tendencies on food waste. Within this scope, a convenience sampling method was employed, and data were collected via face-to-face and online surveys from 416 domestic and international tourists visiting Istanbul who met the inclusion criteria. Incomplete responses and outliers were excluded from the analysis. The normality distribution and reliability of the data were assessed, confirming their suitability for analysis. Subsequently, confirmatory factor analysis was conducted to evaluate goodness-of-fit indices, and the hypotheses were tested using structural equation modeling (SEM). The results supported all three hypotheses of the study. In other words, the independent variables food image, food neophobia, and food neophilia explained the variance in the dependent variable, food waste, to varying degrees. The study concludes with recommendations for individuals, businesses, and researchers.