Psikolojik sermayenin çalışan performansı üzerine etkisinin incelenmesi: Sağlık çalışanları üzerinde bir uygulama
Examining the effect of psychological capital on employee performance: An application on health workers
  1. Tez No: 978994
  2. Yazar: FATMA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Performansı, Performans, Pozitif Psikolojik Sermaye, Employee Performance, Performance, Positive Psychological Capital
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada psikolojik sermayenin kapasitelerinin (özyeterlilik, umut, iyimserlik, dayanıklılık) sağlık çalışanlarınınperformanslarıyla ilişkisini araştırmak ve ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara'da kamu sektöründe çalışan 220 sağlık çalışanı (doktor, hemşire) araştırmaya anket yöntemiyle dahil olmuştur. Veri toplama aracı olarak Demografik Özellikler Formu, Psikolojik Sermaye Ölçeği ve işgören Performans Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın veri çözümlemeleri,“SPSS 20.0”programı aracılığıyla çeşitli istatistiksel teknikler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada ortaya konulan bulgulara göre, psikolojik sermayeyle sağlık çalışanlarının performansları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Psikolojik sermayeninboyutlarının sağlık çalışanlarının performansları üzerindeki değişimin %58 olduğu sonucuna varılmış ve ortaya konulmuştur. Dayanıklılık ve özyeterlilikboyutlarının diğer boyutlara göre çalışan performansını daha çok etkilediği ve yükselttiği sonucuna varılmıştır. Sosyo-demografik özelliklerin (cinsiyet, yaş ve kıdem) sağlık çalışanlarının algılarında anlamlı bir farklılık oluşturduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar ışığında sağlık çalışanlarının psikolojik sermaye düzeylerinin performanslarını anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Özellikle dayanıklılık ve özyeterlilik boyutlarının çalışan performansını artırmada belirleyici olduğu;sosyo-demografik özelliklerin de iş koşullarında dikkate alınması gereken özellikler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate and reveal the relationship between psychological capital capacities (self-efficacy, hope, optimism, resilience) and the performance of healthcare professionals. Materials and Methods: In this context, 220 public healthcare professionals (doctors, nurses) in Ankara participated in the study via a survey. Data collection tools included a Demographic Characteristics Form, the Psychological Capital Scale, and the e-Employee Performance Scale. Data analysis was conducted using various statistical techniques using SPSS 20.0. Results: According to the findings of this study, a significant and positive relationship was identified between psychological capital and the performance of healthcare professionals. It was concluded that the dimensions of psychological capital accounted for 58% of the change in healthcare professional performance. It was concluded that the dimensions of resilience and self-efficacy influenced and enhanced employee performance more than the other dimensions. It was observed that socio demographic characteristics (gender, age, and experience) created a significant difference in the perceptions of healthcare professionals.Based on the results, it was determined that the psychological capital levels of healthcare workers significantly and positively impact their performance. It was concluded that resilience and self-efficacy, in particular, are decisive in improving employee performance, and socio-demographic characteristics are also important factors to consider in work conditions.