Gıda tutumları ve yerel yemek tüketim motivasyonu ilişkisi: Eskişehir örneği
The relationship between food attitudes and local food consumption motivation: The case of Eskişehir
  1. Tez No: 978998
  2. Yazar: ÜMRAN VAREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KANSU GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Neofobi, Yerel Gıda, Yemek Tüketimi, Geleneksel gıda, Yeni yemekleri deneme korkusu, Consumption, Local Food, Motivation, Neophobia, Traditional food, Food neophobia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Neofobi yeni olan durumlara karşı geliştirilen sürekli ve anormal korku durumudur. Yeni şeyler deneme veya rutinin dışına çıkılan durumlarda ortaya çıkan bir olaydır. Genellikle gıda neofobisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gıda neofobisi yaşayan kişiler yeni durumlara karşı sürekli geliştirilen anormal korku durumu hissetmektedirler. Böylelikle normal hayatlarında süregelen yemek deneyimlerini yaşamakta sıkıntılar çekmektedirler. Çalışmanın amacı Eskişehir'de yaşayan kişilerin yerel yemek tüketimi ile ilgili olan gıda tutumları kavramı ve yerel yemek tüketim motivasyonu ilişkisinin belirlenmesidir. Gıda tutumları ve yerel yemek tüketim motivasyonu ile ilgili güncel bir çalışmaya rastlanmamış olması literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkı sunacaktır. Çalışma kapsamında Eskişehir ilinde yaşayan yerel halkın gıda neofobisi ve yerel yemek tüketim motivasyonu ilişkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Eskişehir ilinde yaşayan 388 kişiye anket çalışması yapılmış, sonuçları 30.0 SPSS programı ile analiz edilmiştir. Gerekli görülen bazı boyutlara da sonuçların daha anlaşılır olması için regresyon ve kolerasyon testleri uygulanarak sonuçlar bilimsel analiz kuralları çerçevesinde irdelenmiştir. Analiz sonuçlarının gıda neofobisinin yerel yemek tüketim motivasyonu ile ilişkisinin ortaya çıkartılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Yapılan analizler sonucunda Eskişehir'de ikamet eden kişilerin yeni yerel yemek deneyimleme korkusu detaylıca irdelenmiştir. Yapılan analizler çerçevesinde gıda tutumları ve yerel yemek tüketim motivasyonu arasındaki ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Neophobia is a persistent and abnormal fear of new situations. It typically arises when trying new things or stepping outside of routine. It is most commonly encountered as food neophobia. Individuals experiencing food neophobia feel a constant and abnormal fear towards new situations. As a result, they struggle with engaging in typical eating experiences in their daily lives. The aim of this study is to determine the relationship between the concept of food attitudes related to local food consumption and the motivation for consuming local food among people living in Eskişehir. The lack of recent studies on food attitudes and motivation for local food consumption highlights a gap in the literature that this study seeks to address. Within the scope of the study, the relationship between food neophobia and local food consumption motivation among the local population living in Eskişehir was investigated. A survey was conducted with 388 residents of Eskişehir, and the results were analyzed using the SPSS 30.0 program. Regression and correlation tests were applied to certain dimensions deemed necessary in order to make the results more comprehensible, and the results were examined within the framework of scientific analysis principles. It is believed that the analysis results will contribute to uncovering the relationship between food neophobia and motivation for local food consumption. As a result of the analyses, the fear of trying new local foods among residents of Eskişehir has been thoroughly examined. The relationship between food attitudes and motivation for local food consumption has also been determined based on the analyses.