Döngüsel öz düzenleme modeli'nin tartışmacı metin yazma eğitiminde kullanımı: Bir eylem araştırması
The use of the cyclical self-regulation model in argumantative text writing education: An action research
- Tez No: 979056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ KANSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tartışma, Tartışmacı metin, Türkçe eğitimi, Yaratıcı yazma, Yazma becerisi, Yazma dersi, Yazma stratejileri, Yazma öğretimi, Yazı, Yazı yazmak, Discussion, Argumentative text, Turkish education, Creative writing, Writing skills, Writing classes, Writing strategies, Writing training, Writing, Write
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Yazma, bireyin yaşamının her alanında ihtiyaç duyduğu temel dil becerilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu beceri, genellikle bireyin eğitim hayatına başlamasıyla birlikte sistemli bir biçimde kazandırılmaktadır. Bu nedenle, yazma becerisinin geliştirilmesi, Türkçe eğitiminin temel amaçları arasında yer almaktadır. Yazma becerilerini desteklemek amacıyla okullarda çeşitli yazma etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Ancak bu etkinlikler, özellikle süre sınırlılığı ve belirli metin türlerine odaklanılması gibi etkenler nedeniyle çoğu zaman yeterli düzeyde katkı sağlayamamaktadır. Bu durum, yazma öğretiminin planlı, yapılandırılmış ve sistematik bir şekilde yürütülmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, söz konusu çalışma, bilgilendirici metin türlerinden biri olan tartışmacı metnin öğretimine odaklanmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, öz düzenleme modellerinden biri olan Döngüsel Öz Düzenleme Modeli'nin, 6. sınıf öğrencilerine tartışmacı metin yazma öğretiminde kullanılabilirliğini araştırmaktır. Uygulama süreci, söz konusu model temel alınarak yapılandırılmış; buna ek olarak, tartışmacı metin öğretiminde tartışmacı yazma stratejilerinden de yararlanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Bartın ilinde bulunan bir devlet ortaokulunda öğrenim gören, 15'i erkek ve 17'si kız olmak üzere toplam 32 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması yöntemi ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde ise ön test–son test, odak grup görüşmeleri, ses kayıtları, fotoğraflar, gözlem formları, öğretmen günlüğü ve öğrenci ürün dosyaları gibi çoklu veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Uygulama öncesinde, öğrencilerin yazılarında iddia ve iddiaya destek gerekçesi birimi dışında, tartışmacı metin türünün diğer yapı taşlarının yer almadığı ve metinlerin tartışma üslubunu yansıtmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin ürettikleri metinlerin nispeten kısa olduğu dikkat çekmiştir. Uygulama sonrasında ise öğrencilerin yazılarında, tartışmacı metin birimlerinin daha belirgin şekilde yer aldığı ve tartışmacı söylem özelliklerinin yazılarına yansıdığı tespit edilmiştir. Bu bulgular doğrultusunda Döngüsel Öz Düzenleme Modeli'nin tartışmacı metin türünün öğretiminde etkili ve uygulanabilir bir öğretim yaklaşımı olarak kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Writing is recognized as one of the fundamental language skills that individuals need in nearly every aspect of life. This skill is typically acquired in a structured manner following the commencement of formal education. Accordingly, the development of writing skills constitutes one of the primary objectives of Turkish language education. In support of writing development, various instructional writing activities are implemented in schools. However, due to constraints such as limited instructional time and a predominant focus on specific text types, these activities often fall short of achieving their intended outcomes. This situation highlights the necessity for writing instruction to be planned, structured, and systematically executed. In this context, the present study aims to focus on the instruction of argumentative texts, a subgenre of informative writing. The purpose of this study is to examine the applicability of the Cyclical Model of Self-Regulation in teaching argumentative writing to sixth-grade students. The implementation process was structured based on this model, and in addition, argumentative writing strategies were incorporated into the instructional design. The study group consisted of 32 sixth-grade students (15 boys and 17 girls) enrolled in a public middle school located in Bartın. The study employed the action research method, one of the qualitative research designs. A variety of data collection tools were utilized throughout the research process, including pre-test and post-test instruments, focus group interviews, audio recordings, photographs, observations, a teacher's journal, and student writing portfolios. Prior to the implementation, students' written texts contained only claims and supporting reasons, and lacked other essential elements of argumentative texts. Additionally, their writings did not reflect a genuine argumentative tone and were relatively short in length. Following the intervention, it was observed that students' texts included a wider range of argumentative components and demonstrated a more evident argumentative discourse. Based on these findings, it can be concluded that the Cyclical Model of Self-Regulation is both effective and applicable as an instructional approach in the teaching of argumentative text writing.