Özel eğitim okulu yöneticilerinin öğretimsel denetim davranışlarını yerine getirme durumunun incelenmesi
Examining fulfilling the behaviors of instructional supervision by special education school administrators
- Tez No: 979068
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders denetimi, Öğretimsel denetim, Class inspection, Instructional supervision
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim kurumlarında yürütülen denetim uygulamalarının öğretmen ve yöneticilerin deneyimlerine dayalı olarak öğretimsel denetim başlığı altında incelenmesidir. Araştırmada, denetimin kim tarafından, ne şekilde ve hangi sıklıkla gerçekleştirildiği ile bu süreçlerin öğretmenlerin mesleki gelişimine katkısı ele alınmıştır. Bu doğrultuda araştırma, karma yöntem çerçevesinde ve keşfedici sıralı desen ile yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Aksaray il merkezindeki özel eğitim devlet kurumlarında görev yapan 108 özel eğitim öğretmeni oluşturmuştur. Veri araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak ve odak grup görüşmeleri ile toplanmıştır. Her birine beş öğretmenin katıldığı birer hafta arayla üç odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler ses kayıt cihazı ile kaydedilmiş, yazıya dökülmüş ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Nitel verinin çözümlenmesine bağlı olarak elde edilen bulgular temelinde nicel veri toplama aracı geliştirilmiştir. Likert tipi maddelerin yer aldığı anket aracılığıyla nicel veri toplanmıştır. Nitel veri analizinde betimsel ve içerik analizleri kullanılırken nicel veri analizinde ise betimsel istatistikler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre katılımcılar denetimin alanında uzman ve aynı branştan denetçiler tarafından yapılması gerektiğini vurgulamış; okul müdürleri tarafından yapılan denetimlerin ise yüzeysel ve yönlendirici olmaktan uzak olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca, öğretmenlerin meslektaşları tarafından denetlenmeyi etik ve profesyonel açıdan sakıncalı buldukları görülmüştür. Öğretmenlerin mevcut denetim uygulamalarını yetersiz bulduğu ve bu süreçlerin yeniden yapılandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Araştırma, özel eğitim kurumlarında denetim süreçlerinin mesleki gelişim, adalet algısı ve rehberlik işlevi açısından yeniden ele alınması gerektiğine işaret etmektedir. Özellikle okul müdürlerinin öğretimsel denetim yeterliklerinin artırılması ve uzman denetçilerle iş birliği içinde çalışmaları gerektiği bulgularla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
he purpose of this teaching is to examine the supervision practices carried out in special education activities under the leadership of instructional supervision based on the experiences of teachers and tolerance. In the research, the share of this abundant personal sharing was taken with who, how and how often the supervision was carried out. In this direction, the research was conducted with mixed method and exploratory sequential design. The universe of the study consisted of 108 special education teachers working in special education state institutions in Aksaray city center in the 2023-2024 academic year. Data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher and focus group interviews. Three focus group interviews were conducted with a one-week interval, each with five teachers. The interviews were recorded with a voice recorder, transcribed and analyzed using the content analysis method. The quantitative data collection tool was developed based on the findings obtained from the analysis of qualitative data.According to the findings, the participants emphasized that the inspection should be carried out by inspectors who are experts in their fields and from the same branch; they stated that the inspections carried out by school principals are superficial and far from being directive. In addition, it was observed that teachers find it ethically and professionally objectionable to be inspected by their colleagues.The results of the content analysis, which included a total of 64 highlights, reveal that teachers find the current supervision practices inadequate and that these processes need to be restructured. The research indicates that supervision processes in private educational institutions need to be reconsidered in terms of professional development, perception of justice and guidance function. In particular, the findings support the need to increase the instructional supervision competencies of school principals and to work in collaboration with expert supervisors.