Nyberg-rueppel tipi ntru dijital imzalama algoritması
Nyberg-rueppel type ntru digital signature algorithm
  1. Tez No: 979078
  2. Yazar: FERDİ ELVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BÜLENT KIRLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantum kriptografi, Sayısal imza, Quantum cryptography, Digital signature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
Özet
Mesaj kurtarma, Nyberg-Rueppel türü dijital imzalama algoritmalarında önemli bir özelliktir. Ancak bu algoritmaların güvenliği, kuantum saldırılarına karşı savunmasız olabilecek zor problemler üzerine kuruludur. Bu nedenle, mesaj kurtarma özelliklerine sahip kuantuma dayanıklı Nyberg-Rueppel türü dijital imzalama algoritmalarına ihtiyaç vardır. NTRU tabanlı kriptosistemler, en iyi incelenmiş kuantuma dayanıklı şemalardan biri olması sebebiyle, geleneksel Nyberg-Rueppel tipi imzalama algoritmasında NTRU tabanlı şemaların kullanımı avantajlı olacaktır. Bu çalışmada, NTRU tabanlı şifreleme ve imza algoritmalarını birleştirerek Nyberg-Rueppel tipi bir NTRU dijital imzalama algoritmasını tanımlayacağız. Önerilen şemada, NTRU'nun yardımıyla verimli bir mesaj kurtarma özelliği elde edilmektedir. Daha sonra, Nyberg-Rueppel türü imza şemamızın hesaplama maliyetini aritmetik karmaşıklık açısından hesaplayıp diğer benzer algoritmalarla kıyaslayacağız. Elde edilen sonucun, geleneksel Nyberg-Rueppel tipi şemalara göre daha iyi aritmetik karmaşıklığa sahip olduğu görülecektir. Ayrıca, Nyberg-Rueppel tipi algoritmalar ve kafes tabanlı algoritmalara yönelik saldırılara karşı önerilen şemanın dayanıklı olduğunu göstereceğiz.
Özet (Çeviri)
Message recovery constitutes an essential property of Nyberg–Rueppel-type digital signature algorithms. Nevertheless, the security of these schemes is founded on computational problems that are expected to be vulnerable in the presence of quantum adversaries. This observation highlights the necessity for quantum-resistant Nyberg–Rueppel-type digital signature algorithms that simultaneously provide message recovery. Among the proposed post-quantum primitives, NTRU-based cryptosystems stand out as some of the most thoroughly investigated constructions. Consequently, incorporating NTRU-based techniques into Nyberg–Rueppel-type signature algorithms appears to be a promising direction. In this study, we define a Nyberg–Rueppel-type NTRU digital signature algorithm by combining NTRU-based encryption and signature schemes. In the proposed scheme, an efficient message recovery feature is achieved with the aid of NTRU. Subsequently, we evaluate the computational cost of our Nyberg–Rueppel-type signature scheme in terms of arithmetic complexity and compare it with other similar algorithms. The results demonstrate that the proposed scheme exhibits lower arithmetic complexity than conventional Nyberg–Rueppel-type schemes. Furthermore, we show that the proposed construction is secure against attacks targeting both Nyberg–Rueppel-type algorithms and lattice-based primitives.