7 Ekim 2023 saldırısı sonrası İsrail-Filistin ilişkilerinin dönüşümü
Transformation of Israel-Palestine relations after the attack of October 7, 2023
- Tez No: 979077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: 7 Ekim 2023 saldırısı, İsrail, Filistin, October 7, 2023 attack, Israel, Palestine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
Özet
7 Ekim 2023'teki saldırı, İsrail-Filistin ilişkilerinin tarihinde bir dönüm noktasıydı; bölgenin politik, askeri ve insani dinamiklerini derinden değiştirdi. Bu tezde, saldırıdan sonra bu etkileşimlerin nasıl değiştiğini incelerken önemli jeopolitik aktörlerin oynadığı rollerin analizini ve bölgesel güvenlik için daha geniş kapsamlı sonuçları araştırılmaktadır. Tarihsel arka plan, saldırıdan hemen sonraki olaylar, dünya güçlerinin rolü ve etik ve yasal sorunlar soruşturmanın temelini oluşturuyor. Bu araştırmada İran, Türkiye, Rusya, Çin, AB ve ABD'nin hepsinin politik ve askeri eylemleri aracılığıyla savaşta nasıl bir rol oynadığı araştırılmaktadır. Ayrıca, insani durumun medya tasvirleri, küresel ölçekte meşruiyet ve adalet hakkındaki değişen fikirler ve bu konu etrafındaki anlatılar da araştırmaya dahil edilmiştir. Ek olarak, çalışmada barış veya uzun süreli çatışma olasılığı ve iki devletli ve tek devletli modeller de dahil olmak üzere diplomatik çözümlerin etkinliği de dahil olmak üzere olası gelecekteki sonuçları değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, uluslararası liderlerin, bölgesel aktörlerin ve yerel liderlerin kısa vadeli siyasi veya askeri kazanımlardan çok uzun vadeli barışa öncelik verme kararı, İsrail-Filistin çatışmasının sonucunu belirleyecektir. Diplomatik angajman, yasal yaptırım ve insani destekte yapısal iyileştirmeler olmadan, şiddet döngüsü devam edecek ve her iki taraftaki insanlar için korkunç sonuçlar doğuracaktır. Sonuçlar, dünya güçleri tarafından yapılan siyasi ve askeri hamlelerin gerginlikleri ve çatışmayı artırdığı teorisine güvenilirlik sağlıyor. Güvenlik endişeleri, direniş hareketleri ve uluslararası hukuk arasındaki karmaşık ilişkiye ışık tutarak, bu araştırma sonunda çatışmanın etik ve yasal yönleri sorgulanmaktadır. Bölgede adaleti ve istikrarı garanti altına almak için araştırma, dengeli bir küresel stratejiye olan ihtiyac vurgulanarak sona eriyor.
Özet (Çeviri)
The attack on October 7, 2023, was a watershed moment in the history of Israel-Palestine relations; it changed the region's political, military, and humanitarian dynamics in profound ways. This paper delves into the analysis of the roles played by important geopolitical actors and the wider ramifications for regional security as it explores how these interactions have changed after the assault. Historical background, the events immediately following the assault, the role of world powers, and ethical and legal issues form the basis of the inquiry. This research delves at the ways in which Iran, Turkey, Russia, China, the EU, and the US all play a role in the war via their political and military actions. Also included are media portrayals of the humanitarian situation, changing ideas of legitimacy and justice on a global scale, and the narratives around this issue. Additionally, the study assesses possible future outcomes, including the likelihood of peace or protracted conflict, and the efficacy of diplomatic solutions, including the two-state and single-state models. Ultimately, the decision of international, regional, and local leaders to prioritize long-term peace over short-term political or military gains will determine the outcome of the Israeli-Palestinian conflict. Without structural improvements in diplomatic engagement, law enforcement, and humanitarian support, the cycle of violence will continue, with dire consequences for people on both sides. The results provide credence to the theory that political and military moves made by world powers heighten tensions and the conflict. By shedding light on the intricate relationship between security concerns, resistance movements, and international law, this research eventually calls into question the conflict's ethical and legal aspects. In order to guarantee justice and stability in the area, the research finishes by stressing the need of a balanced global strategy.