Deneysel tipografinin kolaj tekniği ile tasarımlar üzerinden incelenmesi
Analysing experimental typography through designs with collage technique
  1. Tez No: 979131
  2. Yazar: ELİF BULUT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR TUĞÇE YELKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Deneysel Tipografi, Kolaj Sanatı, Görsel İletişim, Graphic Design, Experimental Typography, Collage Art, Visual Communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
Özet
Grafik tasarım, estetik değerlerin iletişim amacıyla bir araya getirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu alandaki yenilikçi yaklaşımların bir örneği de kolaj tekniği ile yapılmış deneysel tipografilerdir. Deneysel tipografi, tasarımda geleneksel sınırları zorlayan ve beklenmedik sonuçlar elde etmeyi amaçlayan bir alandır. Kolaj sanatı ise farklı görsel ögelerin bir araya getirilmesiyle yeni anlamların yaratılmasını sağlayan bir tekniktir. Bu iki yaklaşımın birleşimi ise grafik tasarımcılara benzersiz ve özgün eserler oluşturma fırsatı sunmaktadır. Tipografi sınırları genişletir ve metinleri daha dinamik hale getirir. Bu çalışmada deneysel tipografinin kolaj tekniğiyle nasıl uygulandığına dair örnek incelemeler, nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi aracılığıyla incelenmiştir. İçerik analizi, yazılı ve görsel materyallerin içeriklerini düzenli ve sistematik bir yöntemle inceleyerek değerlendiren bir araştırma yöntemidir. İncelenen örneklerle, farklı görsel unsurların nasıl bir araya getirebileceği ve yenilikçi bir şekilde kullanılabileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tez kapsamında, deneysel tipografi örnekleri temel tasarımın sekiz ilkesi açısından incelenmiştir. Ayrıca, kolaj tekniğindeki yeniden anlamlandırma ve yaratıcılıkta özgünlük ele alınmıştır. Çalışma ile kolaj tekniği ile yapılmış deneysel tipografinin grafik tasarım ögesi olarak incelenmesine yönelik yeni bir perspektif sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Graphic design plays an important role in bringing together aesthetic values for the purpose of communication. An example of innovative approaches in this field is experimental typography created using the collage technique. Experimental typography is a field that challenges traditional boundaries in design and aims to achieve unexpected results. Collage art is a technique that creates new meanings by bringing together different visual elements. The combination of these two approaches offers graphic designers the opportunity to create unique and original works. Typography expands boundaries and makes texts more dynamic. In this study, case studies on how experimental typography is applied using collage techniques were examined through content analysis, one of the qualitative research methods. Content analysis is a research method that evaluates the content of written and visual materials using a regular and systematic approach. The examined case studies aimed to reveal how different visual elements can be combined and used innovatively. Within the scope of the thesis, experimental typography examples were examined in terms of the eight principles of basic design. Furthermore, the reinterpretation and originality in creativity within the collage technique have been addressed. The study aims to offer a new perspective on examining experimental typography created using the collage technique as an element of graphic design.