Acil servise akut pulmoner ödem ile başvuran hastaların kırılganlık skorları ile hastane yatış süreleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Relationship between frailty scales and hospital admission durations in patients presenting to the emergency department with acute pulmonary edema
- Tez No: 979206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖRKEM ALPER SOLAKOĞLU, DR. HALİL EMRE BİLGİÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut pulmoner ödem, kırılganlık, kalp yetmezliği, hastane yatış süresi, Acute pulmonary edema, frailty, heart failure, length of hospitalization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada kırılganlığın, akut pulmoner ödem (APÖ) nedeniyle acil servise başvuran ve internasyon gereksinimi olan hastalarda hastane yatış süresi ve hastane içi mortaliteye etkisi incelenerek bu hasta grubuna en uygun kırılganlık skorunun tespit etmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, acil serviste uygulanabilirliği kolay olan Clinical Frailty Scale (CFS), PRISMA-7 ve Tillburg Frailty Index (TFI) ölçekleri kullanılmıştır. Çalışmada, 15 Ocak 2025 ile 15 Eylül 2025 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi acil servisine başvuran 18 yaş ve üzeri 399 akut pulmoner ödem hastasının verileri prospektif olarak incelenmiştir. Dışlanma kriterlerine uyan 90 hasta çalışmanın dışında bırakılarak 309 hasta analize dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, laboratuvar parametreleri, komorbiditeleri, ejeksiyon fraksiyonuna göre kalp yetmezliği sınıflamaları ve kırılganlık skorları kaydedilmiştir. Çalışmanın sonlanımları hastane içi mortalite ve uzamış hastane yatışı (≥12 gün) olarak belirlenmiştir. Kaydedilen veriler ki-kare ve lojistik regresyon analizleriyle değerlendirilmiştir. CRP ve kırılganlık ölçeklerinin tanısal önemi ROC analizi ile ölçülmüştür. Çalışmaya alınan hastaların %50,5'i kadın olup, yaş ortalaması 77±9 olarak bulunmuştur. En sık komorbidite hipertansiyon (%73,1) olarak görülmüştür. Hastaların %50,8'i HFpEF grubunda bulunmaktadır. Ortalama CFS skoru 5, PRISMA-7 skoru 3, TFI skoru 5 olarak saptanmıştır. Tüm kohortta yatış süresi ortancası 8 (5-12) gün olarak analiz edilmiştir. Mortalite oranı %7,1 (n=22) olarak bulunmuş olup, mortalite grubunda CRP düzeyi anlamlı şekilde yüksek (p = 0.023) ve hastane yatış süresi uzun (p = 0.003) bulunmuştur. Kırılganlık indeksleri ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (CFS p = 0.325, PRISMA-7 p = 0.470, TFI p = 0.310). Lojistik regresyonda CRP (OR = 1.01, p = 0.005) ve uzamış yatış süresi (OR = 1.1, p = 0.003) mortalite ile bağımsız ilişkili görülmüştür. CRP düzeyi, uzamış hastane yatışında da bağımsız bir belirleyici olarak bulunmuştur (OR = 1.01, p = 0.008). CRP'nin mortalite için ROC analizi sonucunda AUC = 0.64 (p = 0.023), uzun yatış için AUC = 0.59 (p = 0.021) bulunmuştur. Kırılganlık indeksleri ile mortalite ve hastane yatış süresi arasında bağımsız bir ilişki saptanmamıştır. Akut pulmoner ödem nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda kırılganlık skorları ile mortalite ve yatış süresi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte CRP düzeyi ve uzun yatış süresi mortalite açısından bağımsız belirleyiciler olarak bulunmuştur. Bulgular, kırılganlığın akut dönemdeki hemodinamik değişikliğin ön planda olduğu durumlara göre uzun dönemdeki fonksiyonel sonuçlar üzerinde daha etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to find out the most appropriate frailty score for the patient group which refers to the emergency department and needs hospitalization because of acute pulmonary edema by examining the effect of frailty to the length of stay and in-hospital mortality of these patients. In the research, Clinical Frailty Scale (CFS), PRISMA-7, and Tillburg Frailty Index scales are used which are easily applicable in the emergency department. In the research, the data of 399 patients with acute pulmonary edema over the age of 18 and who referred to the emergency department of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital was analysed prospectively. 90 patients who fit the exclusion criteria were taken out from the research and the other 309 patients were included in the analysis. The demographics, laboratory parameters, comorbidities, classifications of heart failures by ejection fractions, and frailty scores of the patients were recorded. The outcome of the research was defined as in-hospital mortality and overextended hospitalization (≥12 days). The recorded data was evaluated with the analyses of chi-squared and logistic regression. The diagnostic importance of CRP and frailty scales were measured with ROC analysis. 50.5% of the patients included in the research are women, and the average of their age is 77±9. The most common comorbidity was observed as high blood pressure (73.1%). 50.8% of the patients were in the HFpEF group. The average CFS score 5, PRISMA-7 score 7, and TFI score was determined as 5. In the cohort, the hospitalization median was analysed as 8 (5-12) days. As the mortality rate was found to be 7.1% (n=22), the CRP level was found meaningfully high (p = 0.023) and the length of hospitalization was found long (p = 0.003) in the mortality group. There was no meaningful difference found statistically between frailty indexes and mortality (CFS p = 0.325, PRISMA-7 p = 0.470, TFI p = 0.310). CRP in logistic regression (OR = 1.01, p = 0.005) and overextended hospitalization (OR = 1.1, p = 0.003) were observed independently related to mortality. CRP level was also observed as an independent determinant in overextended hospitalization (OR = 1.01, p = 0.008). The result of ROC analysis of CRP for mortality was found as AUC = 0.59 (p = 0.021). There was no independent relation detected between the frailty indexes, and the mortality and the length of hospitalization. In patients hospitalized due to acute pulmonary edema, no meaningful relation between the frailty scores, and the mortality and the length of hospitalization was found. Nevertheless, the CRP level and overextended hospitalization were found to be independent determinants for mortality. Findings show that frailty is more effective over long-term functional results in relation to the situations when the hemodynamic changes in the acute stage are in the forefront.