Dil öğretiminde değişen kavramlara yönelik yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin görüşleri
Views of Turkish as a foreign language teachers on changing concepts in language teaching
  1. Tez No: 979264
  2. Yazar: BETÜL KAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, paradigma, Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni, çoğul dillilik, aracılık, Teaching Turkish as a foreign language, paradigm, Common European Framework of Reference for Languages, plurilingualism, mediation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dil öğretiminde paradigmalar tarih boyunca din, siyaset, ekonomi, dil bilimi, göç, küreselleşme, teknoloji gibi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişimlere uğramıştır. Paradigmada ön plana çıkan kavramlar birçok durumda yabancı dil öğretimine bakışı değiştirmiş, yeni yöntem ve yaklaşımları beraberinde getirmiştir. Bugünün dil öğretimi paradigmasında öğrenen profili farklı dilleri farklı seviyelerde konuşabilen, çeşitli kültürel bağlamlarda etkili iletişim kurabilen, diller ve kültürler arasında bir aracı rolüne sahip, aktif bir aktör tanımı çerçevesinde şekillenmektedir. Avrupa Konseyi tarafından yayımlanan Diller İçin Avrupa Ortak Başvuru Metni (D-AOBM), bu yaklaşımın kuramsal ve kavramsal temelini güçlendirmektedir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi faaliyetlerinde öğretim programı ve materyal geliştirme, ölçme ve değerlendirme gibi süreçlerde D-AOBM'ye sıkça başvurulmaktadır. Bu çalışma kapsamında D-AOBM'nin geliştirdiği paradigmanın bileşenleri irdelenmiş, yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin bu paradigmaya ve belgenin temel yaklaşımlarını oluşturan 5 anahtar kavramına (çoğul dillilik, çoğul kültürlülük, eylem odaklı yaklaşım, sosyal aktörlük, aracılık) yönelik görüşleri ve farkındalıkları tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) desenini taşıyan araştırmada kurumsal bazda yabancı dil olarak Türkçe öğreten 18 öğreticiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, öğreticilerin D-AOBM'nin yaklaşım ve ilkeleriyle büyük ölçüde örtüşen bakış açılarına sahip olduklarını ancak D-AOBM'nin eğitim felsefesini meydana getiren 5 anahtar kavramı noktasında genellikle düşük farkındalığa sahip olduklarını göstermiştir. Özellikle“çoğul dillilik”ve“aracılık”kavramlarında farkındalık düzeyinin oldukça düşük olduğu,“çoğul kültürlülük”kavramına ilişkin çeşitli bakış açıları sunulmuş olsa da çoğunlukla kavrama ilişkin derinlemesine bilgiye sahip olunmadığı,“eylem odaklı yaklaşım”ve“sosyal aktörlük”kavramlarına yönelik farkındalığın ise diğer kavramlara kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğreticilerinin D-AOBM'nin Avrupa Konseyi eğitim politikalarına paralel olarak geliştirilen ve eğitim yaklaşımını oluşturan anahtar kavramlarına yönelik farkındalıklarının arttırılmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, paradigms in language teaching have undergone changes due to numerous factors such as religion, politics, economy, linguistics, migration, globalization, and technology. The concepts highlighted within a paradigm have often altered perspectives on foreign language teaching, bringing forth new methods and approaches. In today's language teaching paradigm, the ideal learner profile is shaped within the definition of an active actor—one who can speak different languages at varying levels, communicate effectively in diverse cultural contexts, and play a mediating role between languages and cultures. The Common European Framework of Reference for Languages (CEFR), published by the Council of Europe, strengthens the theoretical and conceptual foundation of this approach. In the field of teaching Turkish as a foreign language, the CEFR is frequently referred to in processes such as curriculum and material development, as well as assessment and evaluation. Within the scope of this study, the components of the paradigm developed by the CEFR were examined, and the views and awareness of teachers of Turkish as a foreign language regarding this paradigm and its five key concepts (plurilingualism, pluriculturalism, action-oriented approach, social agent, and mediation) were identified. Using a phenomenological design, one of the qualitative research methods, semi-structured interviews were conducted with 18 teachers who teach Turkish as a foreign language in institutional settings, and the data obtained were analyzed through content analysis. The findings revealed that teachers largely hold perspectives consistent with the CEFR's approaches and principles; however, they generally have low awareness of the five key concepts that form the educational philosophy of the CEFR. In particular, awareness levels were found to be quite low for the concepts of“plurilingualism”and“mediation.”Although various viewpoints were expressed regarding“pluriculturalism,”most teachers did not possess in-depth knowledge of the concept. Awareness of the terms“action-oriented approach”and“social agent”was found to be higher compared to the other concepts. This study highlights the importance of increasing the awareness of teachers of Turkish as a foreign language regarding the key concepts of the CEFR, which were developed in parallel with the Council of Europe's educational policies and form the basis of its educational approach.